avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pentru necorespundere profesionala la locul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca

Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului de a ma concedia intrucat a considerat ca nu corespund profesional locului de munca in care sunt incadrat. Acest lucru a reiesit din evaluarile intocmite, evaluari la care am primit punctaje mici. Cum ma pot apara, pot contesta decizia sau evaluarile ? Muncesc de dimineata si pana noaptea tarziu! Nu pot sa cred ca pot fi concediata, doar asa ca vor unii. As vrea sa stiu care sunt prevederile legale de care ma pot folosi. Ce stiti despre contractul colectiv de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 27 Septembrie 2010
necorespunderea profesionala e un temei prevazut de codul muncii. daca veti fi concediata pt un astfel de motiv puteti contesta decizia in instanta.ar fi bine sa aveti si probe in sustinerea contestatiei.
Contractul colectiv de munca la nivel national pt. 2007-2010 prevede:

Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) in cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) in cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura, in limitele disponibile, un alt loc de munca. in situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la autoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) in cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia in termenul prevazut la alin. (8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.
~ Conținut șters la cerere ~

Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.

Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de o comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.

Deşi legea nu prevede, interpretarea prin analogie a dispoziţiilor art. 65 alin. (2) din Codul muncii conduce la concluzia că cerinţa cauzei reale şi serioase este deopotrivă necesar a fi cerută şi in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionala ellyza1 ellyza1 Buna ziua, Intrebarea mea este: poate un angajator da concedieze dupa doi ani , un angajat pentru necorespundere profesionala? Dar dupa 6 ani? ... (vezi toată discuția)
Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala cris2279 cris2279 Buna ziua, Ce procedura trebuie urmata pentru a declara ca un salariat ca nu corespunde profesional pe postul respectiv? (vezi toată discuția)