avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

necorespundere profesionala

Lucrez in domeniul bancar. Am de realizat un plan trimestrial.in ultimele 2 trimestre nu am realizat 80% din plan si am intrat intr-o perioada de monitorizare de 45 de zile, perioada in care am de realizat 80% din plan, ceea ce e imposibil.
dupa 45 de zile voi fi chemat la comisia de disciplina. Odata ajuns acolo, din cate mi se spune, pot fi dat afara pe motiv de "necorespundere profesionala".
este legal acest lucru?...in ce conditii se face acest lucru? cum pot sa ma apar?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 24 Octombrie 2011
Sa faceti dovada ca v-ati straduit sa va duceti la indeplinire obligatiile profesionale.Faptul ca nu reusiti sa va faceti planul se datoreaza crizei economice din punctul meu de vedere.
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Prin urmare, chiar daca va prezentati in fata unei comisii de disciplina nu se poate dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, intrucat concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută. In speta, va trebui sa va elaueze in prealabil si apoi sa decida.

Procedura de evaluare o gasiti in ccm aplicabil angajatorului sau in Reg.Intern al acestuia.
Da, chiar asta voi face insa nu stiu daca va fi suficient...ei vor rezultate, nu conteaza cum si de unde le scoti.
multumesc,
In momentul in care voi fi chemat in fata comisiei de disciplina voi fi si evaluat. Acum depinde daca va fi o evaluare cu rea-vointa sau una pe bune...
multumesc penru raspuns,
koko74 a scris:

In momentul in care voi fi chemat in fata comisiei de disciplina voi fi si evaluat. Acum depinde daca va fi o evaluare cu rea-vointa sau una pe bune...
multumesc penru raspuns,



Depinde de modul de evaluare al dvs ... mi se pare un pic cam ciudat faptul ca unei comisii de disciplina i s-au dat si atributii de evaluare a unui salariat .. in fostul CCMN se stipula ca:
Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.

De altfel daca se va decide concedierea dvs pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a va propune alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare profesionala ady09 ady09 Codul Muncii prevede ca ,in cazul desfacerii CIM pe durata determinata din motive imputabile angajatujlui cf art.61 lit.d-pregatire profesionala_anterior ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati puiugalben puiugalben Va rog sa ma ajutati si pe mine deoarece nu prea inteleg ce este cu aceasta evaluare profesionala - la o societate privata se poate face asa ceva si daca da ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv de necorespundere profesionala Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, în cazul în care concedierea pentru necorespundere profesională se referă la un angajat aflat în perioada de probă, se mai face acea evaluare ... (vezi toată discuția)