Buna seara ! Am o mare nelamuriere si va solicit ajutorul. Pot cere prescriptia dreptului de a cere executarea silita avand in vedere ca exista un act de adjudecare emis in data de 05.04.2007 si pana in prezent adjudecatarul nu a fost pus in posesie. Abia acum a facut o cerere la Primarie pentru a comunica care sunt taxele aferente imobilului de platit pentru a fi inscris in carea funciara.
Acel act de adjudecare are natura unui contract judiciar si transfera dreptul de proprietate de la vanzatorul-debitor la cumparatorul- adjudecatar.
Practic, actul de adjudecare reprezinta titlul de proprietate pe baza caruia se efectueaza inscrierea in Cartea funciara.
Imobilul a fost adjudecat liber de orice sarcini si ipoteci.
Debitorul a avut posibilitatea sa depuna o contestatie la executare in termen de 15 zile de la data adjudecarii.
In acest moment, adica dupa trei ani, nu se poate vorbi despre prescriptia executarii deoarece executarea s-a finalizat prin redactarea actului de adjudecare si distributia pretului catre creditori.
Daca au trecut trei ani, puteti invoca exceptia prescriptiei dreptului de a cere probabil evacuarea silita a fostului proprietar/debitor dar doar in situatia unei eventuale evacuari silite, inceputa in baza titlului (actului de adjudecare) si evident pe calea unei contestatii la executare.
Din cate inteleg, adjudecatarul imobilului, nu a intrat in fapt in posesia lui la data adjudecarii iar daca au trecut trei ani de la acea data, cred ca se va impune o actiune in revendicare.
Depinde insa si de natura juridica a raporturilor partilor implicate in acest litigiu (poate exista un contract de inchiriere sau comodat...).
adjudecare imobil
eugennico
Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie.
Am ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata
Lucc
X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)