avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptia dreptului de a cere executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptia dreptului de a cere executarea silita

Buna seara ! Am o mare nelamuriere si va solicit ajutorul. Pot cere prescriptia dreptului de a cere executarea silita avand in vedere ca exista un act de adjudecare emis in data de 05.04.2007 si pana in prezent adjudecatarul nu a fost pus in posesie. Abia acum a facut o cerere la Primarie pentru a comunica care sunt taxele aferente imobilului de platit pentru a fi inscris in carea funciara.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 21:34, 3 Mai 2010
Acel act de adjudecare are natura unui contract judiciar si transfera dreptul de proprietate de la vanzatorul-debitor la cumparatorul- adjudecatar.
Practic, actul de adjudecare reprezinta titlul de proprietate pe baza caruia se efectueaza inscrierea in Cartea funciara.
Imobilul a fost adjudecat liber de orice sarcini si ipoteci.
Debitorul a avut posibilitatea sa depuna o contestatie la executare in termen de 15 zile de la data adjudecarii.
In acest moment, adica dupa trei ani, nu se poate vorbi despre prescriptia executarii deoarece executarea s-a finalizat prin redactarea actului de adjudecare si distributia pretului catre creditori.
Daca au trecut trei ani, puteti invoca exceptia prescriptiei dreptului de a cere probabil evacuarea silita a fostului proprietar/debitor dar doar in situatia unei eventuale evacuari silite, inceputa in baza titlului (actului de adjudecare) si evident pe calea unei contestatii la executare.

Din cate inteleg, adjudecatarul imobilului, nu a intrat in fapt in posesia lui la data adjudecarii iar daca au trecut trei ani de la acea data, cred ca se va impune o actiune in revendicare.

Depinde insa si de natura juridica a raporturilor partilor implicate in acest litigiu (poate exista un contract de inchiriere sau comodat...).
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament din executari silite anonimiu anonimiu daca cineva achizitioneaza un apartament din executari silite cum intra in posesia contractului de cumparare.Cine apare ca vanzator in contract si semneaza ... (vezi toată discuția)
adjudecare imobil eugennico eugennico Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie. Am ... (vezi toată discuția)
Adjudecare desfiintata Lucc Lucc X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct ... (vezi toată discuția)