avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Adjudecare desfiintata
Discuție deschisă în Executare silită

Adjudecare desfiintata

X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct la primul termen)
Toate ok, dar dupa adjudecare debitorul face o contestatie la executare si invoca o neregularitate a procedurii
E admisa in prima instanta, se dipune anularea a unor acte de executare, inclusiv procesul vebal de licitatie si actul de adjudecare al cumparatorului. Urmeaza sa vedem apelul, nu e inca definitiva.
Adjudecatarul se cosidera tert de buna credinta,iar conform art 722, Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă.
Dupa cum am interpretat eu, nu s-ar putea insa cere intoarcerea executarii silite deoarece nu s-a desfiintat insasi executarea silita, ci doar cateva acte de executare(procesele verbale de licitatie si actul de adjudecare) si nici nu s-a desfiintat titlul executoriu initial, care e un contract de credit.
La momentul adjudecarii nu era nici o contestatie la executare, deci nici nu era ceva inscris in cartea funciara, de aici consider eu ca rezulta buna credinta a adjudecatarului
Adjudecatarul a intrat in posesie si a intabulat definitiv.
E posibil sa fie anulate in apel actele de executare, inclusiv actul de adjudecare si in apel, dar in cazul asta hotararea ar afecta pe adjudecatar care se considera tert de buna credinta(a cumparat casa putin peste valoarea estimata de evaluator initial si la momentul adjudecarii nu era contestatie la executare) si in cazul asta s-ar aplica art 722 ncpc?
Ce parare aveti,drepturile adjudecatarului ar trebui sa fie afectate sau e protejat de art 722?


Cel mai recent răspuns: Anrobe , utilizator 22:10, 2 Decembrie 2023
Dacă s-a anulat procesul verbal de licitație și actul de adjudecare, adjudecatarul nu mai este adjudecatar. imobilul este al debitorului. Nu trebuie făcută întoarcerea executării ci doar reintabularea în CF a dreptului de proprietate a debitorului.
~ Conținut șters la cerere ~
Ilie1111 a scris:

Dacă s-a anulat procesul verbal de licitație și actul de adjudecare, adjudecatarul nu mai este adjudecatar. imobilul este al debitorului. Nu trebuie făcută întoarcerea executării ci doar reintabularea în CF a dreptului de proprietate a debitorului.


Si astfel nu s-ar aduce atingere drepturilor definitiv dobandite(dreptul de proprietate inscris in CF) a tertului de buna credinta(in acest caz adjudecatarul)? Ar fi respectate prevederile art 723 cpc?
lucc, ceea ce nu stii este ca odata ce debitorul a depus Contestatie impotriva Procesului verbal de licitatie in termen legal, adica o luna de la comunicarea PV de licitatie,, inseamna ca inscrierea adjudecatarului in Cartea funciara a ramas doar provizorie, nicidecum definitiva; inscrierea devenea defintiva doar dupa trecerea termenului fara ca debitorul sa depuna Contestatie impotriva PV de licitatie sau dupa depunerea de catre adjudecatar sau executor la CF a respingerii definitive a Contestatiei la PV de licitatie; un alt aspect, adjudecatarul de rea credinta este acela care a adjudecat bunul cunoscand ca participa la o licitatie nelegala sau care a efectuat acte nelegale pentru a castiga licitatia, si altele de acest gen, nicidecum nu este de buna credinta doar pentru ca a cumparat cu pret mare sau ca nu era nici o contestatie la executare;
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Geo, daca am spus ca e intabulat definitiv, atunci e definitiv.
Debitorul a facut contestatie la executare, dar impotriva creditorului sau, nu impotriva adjudecatarului, nu a contestat pv de licitatie sau actul de adjudecare.
Deci adjudecatarul a intabulat fara probleme.
Contestatia la executare priveste o nelegalitate a procedurii de executare silita , nicidecum actul de adjudecare sau pv de licitatie.
Si adjudecatarul nu e de rea credinta doar in cazurile enumerate de geo, am gasit inpractica jud ca e de rea credinta daca contestatia la executare exista la momentul adjudecarii si era notata in cartea funciara.
dar nu e cazul aici

Alte discuții în legătură

Licitatie publica madara81 madara81 Care sunt etapele si termenele de contestare in cazul vanzarii la licitatie publica a unui imobil? (vezi toată discuția)
Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita Pruna Loredana Pruna Loredana Buna seara ! Am o mare nelamuriere si va solicit ajutorul. Pot cere prescriptia dreptului de a cere executarea silita avand in vedere ca exista un act de ... (vezi toată discuția)