avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv De Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv De Munca

Buna Ziua!
Va rog sa ma lamuriti,lucrezi la o societate particulara unde sunt 50 de angajati,nu avem contract colectiv de munca pe unitate (desi ar trebui)iar eu aplic legile din CCMUN 2007-2010,oare procedezi cat de cat legal.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 11:24, 3 Mai 2010
Procedati legal, insa va trebui sa demarati procedura negocierii CCM la nivel de unitate. Eventual sa ajungeti pana la incheierea acestuia, insa demararea procedurii este necesara, este ceruta de ITM si nerespectarea acestui pas conduce la sanctiuni din partea ITM.
Buna ziua !
I. REGLEMENTARE :
Art. 23-28 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă.
Procedura se aplică la unităţile care au un număr mai mare sau egal de 21 de salariaţi, dacă în urma negocierii colective obligatorii părţile au convenit încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate.
Deci obligatorie este negocierea colectiva , nu si incheierea CCM la nivel de unitate !
Spor la treaba !
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Trebuie sa negociati si daca reusiti sa incheiati CCM la nivel de unitate, altfel riscati sanctiuni serioase din partea ITM.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Nu este legal cum procedati.
Legal este sa aplicati contractul colectiv de munca la nivel national pe ramura din care face parte societatea dumneavoastra conform codului CAEN al activitatii principale declarate.
Orice litigiu de munca poate fi raportat la acesta si instanta il ia in considerare.
Daca ramura din care face parte unitatea nu are incheiat contract colectiv la nivel national abia atunci este legal sa va raportati la c.c.m.u.n.n.
Cat priveste incheierea contractului la nivel de unitate ,acest lucru este o simpla formalitate deoarece legea contractelor colective de munca s-a nascut moarta.
Trebuie doar sa fie demarata negocierea si dupa aceea angajatorul nu mai are nicio raspundere,cu alte cuvinte, este acelasi lucru ca si cum nu ar fi negociat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm/unitate vs ccmun - care se aplica? Isa  Radov Isa Radov Va prezint urmatoarea situatie: - a expirat perioada ptr care a fost negociat CCM la nivel de unitate (adica cele 12 luni); - au fost demarate negocierile ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca lilinda09 lilinda09 Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am ... (vezi toată discuția)