avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cati ani trebuie pastrate actele intr-o firma?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cati ani trebuie pastrate actele intr-o firma?

Buna tuturor, este o intrebare mai veche de-a mea care a ramas fara raspuns...
Cati ani trebuie tinute actele unui SRL In principal ma intereseaza facturile de intrare, facturile de iesire, chitantele, bonurile de casa, si tot ce inseamna volum. Sau unde ar trebui sa ma prezint sa intreb despre aceasta problema.
Din 91 pana in prezent s-a adunat foarte multa hartie, si in mod sigur o parte din ea ar putea fi aruncata.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mik3r , utilizator 15:13, 27 Aprilie 2023
Trebuie sa le pastrati arhivate minim 25 ani, iar daca se dizolva si se lichideaza societatea 5 ani de la acea data.
Vedeti si OMFP nr. 3512/2008, (pct.F. Arhivarea şi păstrarea registrelor şi a documentelor financiar-contabile). Va redau un extras ..............
51. Termenul de păstrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de păstrare a registrelor şi a documentelor justificative şi contabile este de 10 ani cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia celor prevăzute la pct. 52, 53 şi 54.
52. Facturile aferente bunurilor de capital, respectiv bunurilor imobile, care stau la baza determinării taxei pe valoarea adăugată deductibile pentru persoanele impozabile cu regim mixt şi persoanele parţial impozabile în conformitate cu prevederile Codului fiscal, se vor păstra conform termenului prevăzut la art. 149 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
53. Documentele prevăzute în anexa nr. 4 (la ordinul citat) se pot păstra pe o perioadă de numai 5 ani dacă necesităţile proprii ale unităţii nu impun păstrarea acestora pe o perioadă de timp mai mare.
54. Documentele financiar-contabile care atestă provenienţa unor bunuri cu durată de viaţă mai mare de 10 ani se păstrează, de regulă, pe o perioadă de timp mai mare, respectiv pe perioada de utilizare a bunurilor.
55. În caz de încetare a activităţii persoanelor prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, republicată, documentele contabile se arhivează în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau se predau la arhivele statului, în conformitate cu prevederile legale în materie, după caz.

5 ani in orice conditii
Buna ziua doamna Rodica, pregatesc dosarul de pensionare iar de la Casa de Pensii mi se cere copie de pe contractul de munca pentru ultima perioda mentionata in Cartea de Munca: 1992-1997. Firma contactata mi-a spus ca nu mai au arhiva. Au distrus-o dupa 10 ani. Ce ma sfatuiti? Multumesc mult, Mihai Radulescu
Perioada respectiva este certificata de catre DGMPS - Camera de Munca ?
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Raport zilnic de gestiune dumitru florentina dumitru florentina Buna ziua! As dori sa-mi raspundeti si mie daca raportul zilnic de gestiune se intocmeste in dublu exemplar si cat se pastreaza.Se pastreaza impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Expertiza juridica cass4 cass4 se poate face expertiza juridica pt acte contabile ce depasesc 5 ani?ma refer aici la facturi fiscale (vezi toată discuția)
Casare facturi mml mml pot casa facturi fiscale si avize de insotire a marfii?ce fac cu ele dupa casare, se pot toca?va rog sa.mi spuneti cadrul legal.Multumesc! (vezi toată discuția)