avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate prima casa

Mentionez ca nu sunt casatorita dar prietenul meu doreste sa achizitioneze un apartament prin programul Prima Casa inainte de casatorie.As dori sa stiu daca dupa casatorie pot fi trecuta si eu proprietar al acestuia sau el va figura in continuare cu acest bun,fiind considerat bun dobindit inainte de casatorie?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:35, 6 Mai 2011
ContSters125947 a scris:

iar ca orice bun, chiar daca a fost achizitionat inainte de casatorie dupa casatorie devine bun comun!

Bunurile dobandite anterior casatoriei raman bunuri proprii ale celui care le-a dobandit, indiferent ca mariajul dureaza 1 an sau o viata.
In alta ordine de idei, daca dvs si prietenul conveniti sa cumparati impreuna acel apartament (respectiv sa deveniti coproprietari), puteti fi trecuti ambii in contractul de vanzare cumparare, in cote de proprietate determinate. In caz contrar, daca ramane singur ca titular al contractului de credit si proprietar al apartamentului, dupa casatorie firesc ratele vor fi achitate din veniturile comune ale sotilor, situatie in care dvs. veti dobandi un drept de creanta, corelat cu valoarea ratelor la care ati contribuit (in eventualitatea unui partaj veti putea emite pretentii la valoarea ratelor achitate impreuna).
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
narcisa_salbatica, utilizator
@ioanajipa
Bunurile existente la data casatoriei sunt bunuri proprii. Nu vor deveni niciodata bunuri comune decat prin bunavointa proprietarului ( donatie revocabila - intre soti).
Daca veti contribui la rate si veti putea demonstra asta, veti avea ( in caz de divort/partaj) doar un drept de creanta, proportional cu contributia dvs. Nu veti dobandi cota-parte din imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitare credit casa dupa casatorie Ciubotzel Ciubotzel Buna ziua! Am si eu o mica intrebare si sunt sigur ca cineva de pe acest forum ma poate ajuta! :) Sora mea a luat acum 1 an un apartament pt care a dat 20% ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Coplatitor prima casa Remes Remes Buna ziua, am contractat impreuna cu viitoarea sotie un credit prima casa in care ea este titularul de cont si eu coplatitorul. Am achizitionat un apartament ... (vezi toată discuția)