avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Sunt in urmatoarea situatie.

In urma cu 7 ani am cumparat de la o batrana un apartament prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager.
Eu m-am obligat sa achit fondul de rulment si sa nu ii tulbur posesia.( asa si am facut)
Ea s-a obligat sa achite cheltuielile de intretinere ce recurg din folosinta bunurilor.

Mie imi revine locuinta nuda la moartea batranei ( nu am drept la nici un bun din ap ).
Batrana nu are urmasi sau rude, doar o verisoara plecata in stainatate de multi ani.

Acum, batrana nu si-a platit intretinerea in ultimele 4 luni. Ne-a sugerat ca ar dori sa se interneze la un azil de batrani ( are 70 de ani).

Intrebari :
1. As putea sa ii platesc eu azilul de batrani si in schimb ea sa imi cedeze deplina proprietate a apartamentului?
2. Mie imi revine in contract locuinta nuda. As putea sa ii interzic sa mai tina animale de companie in casa care aduc stricaciuni apartamentului?( sunt mai mult de 5 animalutze si fac o mizerie imensa).
Acum, in calitate de nud proprietar, nu ii puteti interzice nimic referitor la animalutze.

Da puteti sa-i platiti internarea si ea sa va cedeze zi uzufructul, dvs devenind proprietar deplin.
ATENTIE! Exista riscul ca ceea ce acum pare ca reprezinta dorinta ei, maine se se transforme in: "vedeti ce mi-a facut!!! eu i-am lasta bunatate de casa si m-a trimis la azil!! Aveti mare grija.
Ii puteti interzice sa tina animalutele in masura in care ele aduc reale stricaciuni apartamentului, anume: strica peretii, parchetul, rod tevi etc. Poate unele exemple sunt exagerate, dar vi le-am dat ca sa intelegeti ideea. Faptul ca murdaresc gresia, cimentul sau peretii nu inseamna ca fac stricaciuni cu privire la apartament. Varul, de exemplu, este de inteles a se degrada intr-o folosire normala a locuintei.

Cu privire la azil, are dreptate colega mea care v-a spus ca e riscant. Va recomand, daca intelegeti sa faceti acest lucru, sa incheiati un document vizibil dezavantajos pentru dumneavoastra, cu prevederi favorabile batranei, de exemplu: sa-i permiteti sa opteze sa revina in apartament, sa nu faceti o cedare definitiva a uzufructului ci una temporara (contract de inchiriere), mai sunt posibilitati...
Mergeti la un avocat sa va redacteze un document corespunzator.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct viager intr-un contract de vanzare cumparare Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina O batrana a vandut un apartament cu suma de 3000 marci, in contractul de vanzare cumparare este stipulat dreptul de uzufruct viager al batranei, batrana a fost ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)