avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de preferinta la incheierea unui contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului.

X realizeaza o inventie in conformitate cu art.5(1)lit. b* din L64/1991 privind brevetele de inventie.
X este salariatul firmei Y.
In conformitate cu art5(5)* din aceeasi lege, Y are un drept de preferinta la cumparare a inventiei.
La 11.01.2007, X realizeaza inventia si, la 15.01.2007 realizeaza ca nu poate sa exploateze inventia, hotarandu-se sa incheie un contract de cesiune cu firma Y avand ca obiect dr. de eliberare a brevetului asupra inventiei.
La 20.01.2007, conducerea firmei Y refuza oferta facuta de X, asa incat X incheie un contract de cesiune cu firma Z.
La 15.02.2007, se schimba in intregime conducerea firmei Y.
Noua conducere fiind interesata de inventie, il invita pe X la negocieri.
Bineinteles, X incheind contract de cesiune cu Z, este chemat in judecata de Y, cererea avand ca obiect desfiintarea contr de cesiune si respectarea dreptului de preferinta.


Are vreo valoare schimbarea conducerii? Si daca are, ce efecte genereaza?


*ART. 5
Daca inventatorul este salariat, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie apartine:
b) salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie in exercita rea functiei sale, fie in domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijlocelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente in unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare.

**In cazul prevazut la alin. 1 lit. b), unitatea are un drept de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului sau, ce trebuie exer citat in termen de 3 luni de la oferta salariatului; in lipsa acordului pri vind pretul contractului, acesta urmeaza sa fie stabilit de instantele jude catoresti.
Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 08:47, 15 Martie 2007
Daca ai dovada pe hartie a refuzului conducerii SC X, parerea mea:">, ca a inteles sa renunte la dreptul sau de preferinta, asa ca nu ar prea trebui sa-ti faci probleme.
Da' tre' sa recunosc - legea 64/1991 nu am mai citit-o din facultate, asa ca s-ar putea ca sfatul meu sa nu fie actualizat:)
Eu am interpretat un pic prin analogie.
M-am referit in parte la oferta.

Practic X a facut o oferta catre Y - un act de vointa unilaterala - , iar conform legii ea expira in 3 luni - deci X este obligat sa isi mentina oferta 3 luni ptr Y.
Contractul s-ar fi perfectat in momentul acceptarii de catre Y a ofertei, astfel incat refuzul nu prezinta relevanta, din moment ce, in virtutea legii oferta inca era valabila si dupa refuz.

Y a renuntat la dreptul de preferinta, dar din moment ce oferta inca era valabila, putea reveni.

Subliniez totusi ca oferta este act unilateral, astfel incat cel care accepta nu poate interveni in privinta acestui act de vointa unilaterala.
Inca un lucru. Are vreo relevanta notiunea "inventie"- din lege- fata de "dreptul de obtinere a brevetului"-obiectul contractului-?
Unde legea nu distinge, nici interpretul nu ar trebui sa distinga - in sensul ca termenul de 3 luni nu ar trebui sa curga din momentul brevetarii inventiei?
Te contrazic un pic:
Daca a renuntat la oferta, renuntarea isi produce efectele din acest moment; ofertantul nu mai e tinut de termen intrucat beneficiarul a renuntat la "beneficiul" (scuze racaiala pe ureche.....:">) termenului, mai mult si-a manifestat pozitia juridica de a nu accepta....
Nu inteleg de ce i s-ar permite beneficiarului sa revina asupra optiunii sale, optiune care a ajuns la "urechile" ofertantului?!
Din textul de lege ar reiesi clar ca ofertantul trebuie sa o mentina valabila 3 luni.

In cazul prevazut la alin. 1 lit. b), unitatea are un drept de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului sau, ce trebuie exercitat in termen de 3 luni de la oferta salariatului;

Firma are drept de preferinta, drept ce trebuie exercitat in 3 luni, altfel spus, firma are dreptul timp de 3 luni sa accepte.

Refuzul nu duce la inexistenta ofertei, intrucat X ar fi acuzat de retragere intempestiva a ofertei, ptr care ar raspunde civil.
Mai poate fi inteles acest termen si ca un termen de decadere, termen ce trebuie implinit in tot, iar nu in parte, pana sa isi produca efectele

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectuala despada despada Buna ziua tuturor ! Intrebarea mea pt oricine are bunavointa de a imi oferi un indiciu , tine de brevete de inventie ( legea 64/1991 republicata 2002 ) , ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune - brevet de inventie iandreea iandreea Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine cu un contract de cesiune a unui brevet de inventie si,daca se poate,sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru ... (vezi toată discuția)
Clauza cu privire la drepturile de proprietate intelectuala Octagonic Octagonic Stimati domni, doamne, Vin spre voi, deoarece am intampinat o mica problema pe care momentan nu stiu cum sa o rezolv. In procesul de formulare a unei ... (vezi toată discuția)