avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... proprietate intelectuala
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

proprietate intelectuala

Buna ziua tuturor !

Intrebarea mea pt oricine are bunavointa de a imi oferi un indiciu , tine de brevete de inventie ( legea 64/1991 republicata 2002 ) , codul muncii si regulamentul de aplicare al legii 64/1991 republicata 2002 .

Astfel , poate o societate comerciala sa isi rezerve in totalitate exclusivitatea asupra oricarei creatii tehnice brevetabile printr-o singura clauza inscrisa intr-o anexa la un contract individual de munca ?
Cu precizarile :
> clauza respectiva te obliga foarte clar in a oferi totul firmei , fara a primi altceva in plus decat salariul de incadrare
> clauza respectiva nu ofera nici un drept patrimonial conform legii 64/1991 repub. 2002
> prin clauza respectiva firma isi rezerva dreptul exclusiv de proprietate asupra oricarei realizari cu posibilitate de a fi protejata printr-un brevet de inventie
>desi clauza respectiva rezerva dreptul asupra creatiilor intelectuale in favoare firmei si considera ca remuneratie acoperitoare salariul .
In fisa postului nu apare la capitolul sarcini de servici si atributia de a inova sisteme brevetabile , desi practic clauza specifica cum ca salariul acopera si aceasta arie .

Sunt in situatia de a avea 2 cereri de brevet cu o astfel de societate , eu nu am semnat pentru cedarea drepturilor patrimoniale , sunt precizat ca inventator in cererea de brevet , iar firma nu a dorit sa discute cu mine pe tema unui contract de cesiune , bazandu-se pe clauza din anexa la CIM .
Initiativa de a aduce in discutie aceasta problema la servici , mi-a adus si un frumos context in care am fost "sfatuit " sa imi dau demisia pentru a nu fi "lucrat in acest sens " .

A-ti putea sa ma indrumati cu un sfat , o idee ? Practic am citit legea de nenumarate ori si normal nu mi se pot lua drepturile prin lege , insa deocamdata nu am gasit solutii pt a ma apara si a imi cere din drepturi , in acest sens .

Precizez ca una dintre cererile de breve se va transforma in brevet acordat , in curand .

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: despada , utilizator 08:36, 19 Noiembrie 2007
Dacă inventatorul este salariat, în lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de invenţie aparţine:
a) unităţii, pentru invenţiile realizate de salariat în exercitarea unui contract de muncă ce prevede o misiune inventivă încredinţată în mod explicit, care corespunde cu funcţiile sale; inventatorul beneficiază de o remuneraţie suplimentară stabilită prin contract;
b) salariatului, pentru invenţiile realizate de către acesta fie în exercitarea funcţiei sale, fie în domeniul activităţii unităţii, prin cunoaşterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unităţii sau ale datelor existente în unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, în lipsa unei prevederi contractuale contrare.
Dacă invenţia rezultă dintr-un contract de cercetare, în lipsa unei clauze contrare, dreptul la brevet de invenţie aparţine unităţii care a comandat cercetarea, inventatorul având dreptul la o remuneraţie suplimentară stabilită prin act adiţional la contract.
În cazurile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) şi la alin. (2) din Legea nr.64/1991 republicata in 2007 dacă, în termen de 60 de zile de la data când salariatul a informat în scris unitatea asupra redactării descrierii invenţiei, cererea de brevet nu a fost depusă la OSIM, în lipsa altei convenţii între părţi, dreptul la acordarea brevetului de invenţie aparţine salariatului, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b).
În cazul prevăzut la alin. (1) lit. b) din acelasi articol , unitatea are un drept de preferinţă la încheierea unui contract privind invenţia salariatului său, ce trebuie exercitat în termen de 3 luni de la oferta salariatului; în lipsa acordului privind preţul contractului, acesta urmează să fie stabilit de instanţele judecătoreşti.
OK , Multumesc frumos pt raspuns .

Imi voi asuma totusi in continuare inca o serie de idei legate de aceasta tema insa nu in ideea unui raspuns ci mai degraba in ideea prezentarii unor modalitati fortate de a intelege acest subiect ( pozitia angajatorului ) .

La angajare , eu angajatorul , includ in cadrul contractului individual de munca o clauza prin care te oblig( exprimarea exacta este : Angajatul este obligat sa ......Angajatul se obliga sa ....etc) sa imi dai toate drepturile asupra obiectelor protajabile legal ( posibile brevetabile ) , te oblig sa faci totul ca eu sa intru in posesia drepturilor , tu ca angajat te obligi sa semnezi toate actele care sa ma ajute pe mine angajatorul , sa intru in posesia tuturor drepturilor ce decurg dintr-un posibil brevet , iar eu in schimb , angajatorul , iti compensez aceasta munca integral prin salariu .
( Problema1 = legea spune ca daca in cazul angajatului salariat dreptul asupra inventiei apartine firmei , ei trebuie sa negocieze printr-un contract o remuneratie suplimentara diferita de salariul de baza . Prin urmare firma indiferent de intentie are obligatia de negociere chiar si pentru a obtine o plata de 0 RON pt o inventie , si trebuie sa intocmeasca un contract separat in acest sens , o clauza efectiv neputand avea valoarea unui contract distinct privind aceasta tema )

Clauza respectiva din CIM spune ca orice activitate de inovare este compensata integral prin salariul angajatului .
(Problema2 =Orice munca compensata prin salariu nu trebuie sa apara si in fisa postului in mod normal , iar asta aduce problematica activitatii de inovare in fisa postului , si pe undeva asta presupune si o misiune cu caracter inventiv ceea ce ne duce din nou la aspectul necesitatii de negociere a unei remuneratii suplimentare fata de salariul de baza - conform legii )

Sper sa gasiti interesante si aceste aspecte .

O zi frumoasa tuturor .
Normal odata cu legea Legea nr.64/1991 republicata in 2007 ar trebui sa se actualizeze si regulamentul de aplicare al acesteia .
Prevederile la care am facut referire anterior tin atat de lege cat si de regulamentul de aplicare asociat si doresc a fi inteles in sensul celor doua "directii" urmarite .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza cu privire la drepturile de proprietate intelectuala Octagonic Octagonic Stimati domni, doamne, Vin spre voi, deoarece am intampinat o mica problema pe care momentan nu stiu cum sa o rezolv. In procesul de formulare a unei ... (vezi toată discuția)
Despre inventii, drept sau nu de despagubire mirela2 mirela2 Buna ziua, Am o problema: am inventat acum 10 ani un utilaj la locul de munca fara a avea un contract de drept de autor-doar de munca cu o functie de muncitor ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului. dislexic dislexic X realizeaza o inventie in conformitate cu art.5(1)lit. b* din L64/1991 privind brevetele de inventie. X este salariatul firmei Y. In conformitate cu ... (vezi toată discuția)