avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despre inventii, drept sau nu de despagubire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despre inventii, drept sau nu de despagubire

Buna ziua,
Am o problema: am inventat acum 10 ani un utilaj la locul de munca fara a avea un contract de drept de autor-doar de munca cu o functie de muncitor si nu inventator- si nici o intelegere cu cei de acolo.Ei se folosesc de inventie si acum, iar eu nu am primit nicio recompensa .Inventia nu e brevetata, dar nici inregistrata de cei de la locul de munca.Nimeni nu a reusit sa faca proiectul pentru ca numai eu stiu cum se realizeaza.Pot cere despagubiri?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 9 Octombrie 2008
Dreptul la brevetul de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi.
Sunt exceptate de la aceasta prevedere:
- inventiile realizate de salariati in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract. Dreptul la brevet apartine unitatii producatoare.
- inventiile rezultate dintr-un contract de cercetare, in lipsa unei clauze contrare; dreptul la brevetul de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.

Prin urmare, trebuie sa va brevetati inventia si apoi sa cereti despagubiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectuala despada despada Buna ziua tuturor ! Intrebarea mea pt oricine are bunavointa de a imi oferi un indiciu , tine de brevete de inventie ( legea 64/1991 republicata 2002 ) , ... (vezi toată discuția)
Clauza cu privire la drepturile de proprietate intelectuala Octagonic Octagonic Stimati domni, doamne, Vin spre voi, deoarece am intampinat o mica problema pe care momentan nu stiu cum sa o rezolv. In procesul de formulare a unei ... (vezi toată discuția)
Drepturi patrimoniale autor - fost angajat infoleg infoleg Ma aflu nevoit sa cer parerea voasta in legatura cu interpretarea unui articol de lege si a unei situatii. Am creat pentru firma la care am fost angajat ... (vezi toată discuția)