Buna ziua,
Am o problema: am inventat acum 10 ani un utilaj la locul de munca fara a avea un contract de drept de autor-doar de munca cu o functie de muncitor si nu inventator- si nici o intelegere cu cei de acolo.Ei se folosesc de inventie si acum, iar eu nu am primit nicio recompensa .Inventia nu e brevetata, dar nici inregistrata de cei de la locul de munca.Nimeni nu a reusit sa faca proiectul pentru ca numai eu stiu cum se realizeaza.Pot cere despagubiri?
Va multumesc
Dreptul la brevetul de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi.
Sunt exceptate de la aceasta prevedere:
- inventiile realizate de salariati in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract. Dreptul la brevet apartine unitatii producatoare.
- inventiile rezultate dintr-un contract de cercetare, in lipsa unei clauze contrare; dreptul la brevetul de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.
Prin urmare, trebuie sa va brevetati inventia si apoi sa cereti despagubiri.