Lucrez la o institutie de stat de mai mult de 12 luni.
Din 1 ianuarie 2010 am un al 2-lea loc de munca la o firma privata, cu o norma de 4 ore/zi (contract individual de munca).
Din 20 mai 2010 as dori sa intru in concediu prenatal.
1. Pot sa intru in concediu prenatal la institutia de stat, dar sa-mi continui munca la firma privata, tinand cont ca sunt doar 4 ore/zi?
2. Daca situatia de la punctul 1 nu este permisa cum se va calcula indemnizatia la firma privata, unde nu am stagiul de cotizare de 6 luni?
3. Se vor lua in considerare si veniturile de la firma privata pe cele 4, respectiv 6 luni (in functie de situatie) la indemnizatia ingrijire copil (concediul de 2 ani)?
1. Puteti lucra la firma privata in continuare. Duceti certificatele medicale de maternitate numai unde aveti functia de baza;
2. Stagiul minim de cotizare este de o luna si, in cazul in care nu sunt 6 luni lucrate pentru a se calcula baza de calcul, se calculeaza numai pe perioada lucrata.
3. La stabilirea indemnizatiei de crestere copil in varsta de pana la 2 ani se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului pe venit din cele 12 luni inaintea nasterii copilului, deci si cele obtinute de la firma privata.
ART. 50/Codul muncii
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate
Continuarea activitatii la unul din angajatori ar putea sa va creeze probleme in sensul ca prin lege vi se acorda concediu si indemnizatie pentru protectia maternitatii - indemnizaţie de maternitate ce se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate...
** Puteti beneficia de indemnizatie de la ambele locuri de munca si in plus, cele doua unitati vor compensa, pe o anumită perioadă de cel putin 6 saptamani, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
2.Normele de aplicare a OUG 158/2005 precizeaza:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.
3. Asadar trebuie sa intrati in concediu de maternitate de la toti angajatorii, altfel vi se va inceta plata indemnizatiei (veti aparea la CNAS, prin declaratiile lunare depuse de angajator, ca sunteti in ambele ipostaze).
4. Pentru indemnizatia de CCC panala 2 ani se iau in calcul toate veniturile profesionale supuse impozitarii.
Va multumesc pt raspunsuri si as mai avea o problema de clarificat:
Veniturie realizate de mine ca angajat la stat se regasesc pe doi fluturasi de plata: cel de salariu (am inteles ca acestea sunt pe cod 10) si cel de venituri speciale (prin sindicat, care au fost cuprinse pe codul 20). Pe ambii fluturasi s-au calculat veniturile brute impozitate.
Contabilitatea imi spune ca se iau in considerare pt calcul indemnizatie concediu prenatal doar veniturile brute de pe fluturasii de salariu, si nu si celelalte. Este adevarat? La fel va fi si pt CIC? (Este destul de grav fiindca veniturile speciale, cum le zic colegii mei, reprezentau aproape inca un salariu net).
Astept, va rog un raspuns la aceasta pb cu referire la art. de lege. Multumesc.
1. Spuneti celor din Contabilitate sa citeasca OUG 158/2005.
2. Concediul de maternitate este platit de fiecare angajator al dvs. (cu care aveti contract individual de munca) luand ca baza de calcul salariul brut din ultimele 6 luni (asa cum v-am redat mai sus din lege).
3. Pentru indemnizatia de CCC pana la 2 ani se iau in calcul toate veniturile nete (de la toate sursele dvs. de venit profesional impus impozitarii) din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (OUG 148/2005).