avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare concediu

in ultimii 3 ani (din momentul angajarii, 1 decembrie 2006, pana acum in mai 2010) am avut doar 11 de zile de concediu in total. se mai pot recupare restul zilelor de concediu si cum se procedeaza? in cim este specificat ca beneficiez de 20 zile de concediu anual.
Cel mai recent răspuns: mihailaurentiu , utilizator 19:03, 6 Mai 2010
Numai cel de anul trecut daca ti facut cerere
CO de odihna este minim 21 de zile lucratoare ...Potrivit art.60 alin.2 din CCMN, cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul
de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului
urmator, in perioada solicitata de salariat.
Prin urmare, va puteti recupera numai zilele de CO aferente anului 2009.
Art. 8. - (1) Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.
(2) Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.
Art. 10. - Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Art. 37. - Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Art. 39. - (1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
c) dreptul la concediu de odihna anual
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
c) sa acorde salariatilor TOATE drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 141 (3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Art. 144. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat

asa dupa cum vedeti,angajatorul este obligat sa va acorde concediul de odihna pana la sfarsitul anului urmator...conc. din 2006 se prescrie in 31 dec 2007...si tot asa...aveti dreptul la toate zilele de concediu neefectuat daca angajatorul nu v-a notificat sa va efectuati conc. intr-o anumita perioada...era obligatia lui pe care nu si-a indeplinit-o,dv. erati sub autoritatea angajatorului care trebuia sa va acorde toate drepturile legale,printre care si cel privind concediul...
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
mihailaurentiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)
Refuzul acordarii co si concediului fara plata MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, eu si sotul meu ne confruntam cu urmatoarea problema: sotul meu a cerut patronului sau 6 zile de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza acordarea concediului ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs. urgent. Mai am 10 zile de concediu de odihna, adica de luni 20.12 pana la 31.12. si angajatorul refuza sa imi ... (vezi toată discuția)