avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

Buna seara,

Va rog mult sa-mi raspundeti daca puteti.
Am 2/4 dintr-o casa mostenita de la tatal meu. Sunt unic mostenitor. Impreuna cu tatal meu proprietara a casei este si matusa mea(sora lui). Nu ma inteleg cu ea in privinta folosintei casei, nu vrea sa-mi dea un pret rezonabil pe partea mea si de aceea nu mi-am facut succesiunea pana acum. Este posibil sa fac renuntare la partea mea in favoarea statului roman? Cu ce cheltuieli? Ei nu vreau sa i-o cedez.
Multumesc frumos.

Oana C.
Cel mai recent răspuns: oana.c , utilizator 19:08, 4 Mai 2010
Daca nu ati dezabtut inca succesiunea tatlui si declarati ca renuntati la succesiune statul nu o poate culge caci matusa in cazul renuntarii dv. culege tot. Indicat ar fi sa acceptati succesiunea sa faceti iesirea din indiviziune si apoi factei ce vreti cu partea dv.
dezbateti succesiunea, ulterior promovati o actiune de iesire din indiviziune cu matusa dvs.
Va multumesc pentru raspuns. Cam asa ma gandeam si eu insa mai e o problema. Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. In ultimi 6 ani matusa mea a folosit toata casa, a facut chiar si modificari fara acordul meu: a zidit o usa de acces(dinafara) care separa o camera de altele, a pus centrala si geamuri termopane. Eu nu vreau sa-i vand partea mea, dar ea ma ameninta ca ma da in judecata pentru lucrarile din casa. Sigur ca poate sa o faca, asta nu ma indoiesc. Dar ma intreb: daca a facut acele modificari fara acordul meu poate avea castig de cauza?
Nu , statul ar fi cules mostenirea daca intr-adevar nu ar fi existat succesibili in viata. Renuntand nu veti face decat sa faceti sa ii revina matusii intreaga casa. Chemati-o la notar sau in instanta, in caz ca se opune dezbaterii succesiunii, apoi procedati mai departe la iesirea din indiviziune si puteti instraina cota dvs.
Daca nu v-ati exercitat dreptul de optiune succesorala, in termen de 6 luni de la decesul tatalui dvs., iar matusa dvs. prin acceptare tacita, si-a manifestat dreptul de optiune succesorala, practic acceptand mostenirea de pe urma defunctului dvs. tata (a folosit/administrat/a facut acte de dispozitie asupra intregului imobil), in situatia existentei unei dezbateri a succesiunii in instanta, posibil ca aceasta sa invoce prescriptia dreptului dvs. de optiune succesorala iar instanta sa constate ca ea este unica mostenitoare.
Exista si acest risc...

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. ce se poate face când unul dintre moștenitori nu dorește împărțirea pe cale amiabilă? PROSPERITATE PROSPERITATE Buna ziua \" Va rog frumos sa imi spuneti si mie cu trebuie procedat in situatia pe care am sa v-o descriu in continuare ; Bunica mea a decedat de curind, a ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez legal ? vioricaiulia vioricaiulia Sint singurul mostenitor a unui apartament, alaturi de fratele meu, in urma decesului unei matusi. Tergiverseaza succesiunea si nu stiu de ... (vezi toată discuția)