Sint singurul mostenitor a unui apartament, alaturi de fratele meu, in urma decesului unei matusi.
Tergiverseaza succesiunea si nu stiu de ce. Din acest motiv am cerut si eu o cheie de la apartament. A refuzat categoric.
Cum pot intra legal in apartament, pentru a putea sa-l folosesc si eu pina la partajul propriuzis, integral sau partial ?
Cum pot urgenta partajul succesoral ?
Ce lege sta la baza acestei ,,probleme'', pentru a studia si a ma informa ?
Buna seara,
Fratele dumneavoastra si dumneavoastra aveti, din cate inteleg, acelesi drepturi succesorale.
Daca prin buna intelegere nu se poate sa dezbateti succesiunea atunci va puteti adresa instantei de judecata.
Ca sa nu fiti inlaturata de la succesiune va trebui sa mergeti al un otar si sa solicitati sa se ia act de acceptarea expresa a succesiunii.
La momentul depunerii in instanta a cererii pentru dezbaterea succesiunii puteti sa formulati si o cerere de ordonanta presedintiala prin care sa solicitati sa vi se dea acceptul de a intra in imobil.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea dezbaterii succesorale.
De asemenea, se impune a fi sistatata starea de indiviziune prin partaj.( actiunea de partaj este una imprescriptibila, poate fi initata oricand ).
In urma dezbaterii succesorale, este stabilita calitatea de succesibil, sunt aratate bunurile cuprinse in masa succesorala, precum si cotele-parti din dreptul de proprietate, cote ce apartin coerezilor.
Dezbaterea succesorala poate fi realizara oricand, pe cale notariala, ori pe cale judiciara, cand exista neintelegeri , survenite intre persoanele care au vocatie succesorala.
Termenul de optiune succesorala este de un an, curge de la data decesului, iar dreptul de optiune succesorala poate fi consfintit in declaratii notariale de acceptare a succesiunii ( aceptarea succesiunii este totala ).
De asemenea, manifestarea de vointa , in sensul de a prelua bunurile succesorale , poate fi realizata prin acte de acceptare tacita, implicita, de unde este lasata sa se intreavada vointa de a succede.
Inainte de a initia procedura dezbaterii succesorale , pe cale notariala, adresati-va unui notar public, in vederea eliberarii unei incheieri, de unde rezulta ca nu s-a demarat procedura dezbaterii succesorale pe cale notariala.
Acces in imobil puteti avea, solicitand incuviintarea acestui drept , pe cale de ordonanta presedintiala , demonstrand urgenta ce caracterizeaza procedura speciala a ordonantei presedintiale.