avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ma pot opune succesiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ma pot opune succesiunii?

Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment.
Cum se poate finaliza procesul de succesiune si vinde casa?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
camomile, utilizator
Dezbatarea succesorala va fi transata in instanta.

Cand nu exista un acord intre comostenitori , dezbaterea succesorala este initiala pe cale judiciara.

( procedura notariala comporta exprimarea acordului de vointa de catre toti coerezii ).


Starea de indiviziune poate fi sistata oricand, prin imparteala.


Asadar, dupa ce se procedeaza la dezbatarea succesorala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea impartelii masei succesorale.


Actiunea dedusa judecatii poate fi initiata oricand, nu este supusa prescriptiei extinctive.


Partajarea se poate realiza si pe cale notariala, imbracand forma unul act de partaj voluntar, daca succesorii sunt de acord , cu privire la forma de imparteala.


Altminteri, instanta de judecata transeaza conflictul intre comostenitori.




Dupa ce se procedeaza la dezbaterea succesorala, prin hotarare judecatoreasca se vor stabili cotele -parti detinute din dreptul de proprietate, masa succesorala partajabila, precum si calitatea de mostenitor.


( succesiunea trebuie acceptata in termen de 1 an, termen de optiune succesorala care curge de la decesul autorului ).





Succes.

ce inseamna " ( succesiunea trebuie acceptata in termen de 1 an, termen de optiune succesorala care curge de la decesul autorului )."?
Inseamna ca in terment de un an de la data decesului trebuie ca mostenitorul sa se prezinte la notariat pt succesiune altfel isi pierde drepturile?
Multumesc pt raspunsul prompt!
Mostenitorul trebuie sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de un an, chiar daca nu se dezbate mostenirea , in caz contrar va fi socotit strain de succesiune si nu va putea sa aiba pretentii la mostenire.
Daca au trecut 15 ani de la decesul tatalui meu si nu s-a facut succesiune,adica nimeni nu a facut nimic(mama traieste si mai am o sora) nu mai putem cere mostenirea??
Succesiunea este acceptata prin acte de acceptare tacita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Succesiune de pe sot pe sotie sasu angela sasu angela Pot sa fac succesiune pe apartament in urma decesului sotului meu?Precizez ca avem doi copii care intra in drepturi de mostenitori dupa un an de la deces . (vezi toată discuția)
Certificat de calitate mostenitor Linel Linel Buna ziua doresc o informatie pentru certificatul de calitate mostenitor, ce rol are acesta si daca pot pune in vanzare un teren de exemplu cu acest ... (vezi toată discuția)