avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa tata decedat

Buna ziua
In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar pentru dobandirea mostenirii .Asta intentionez sa fac eu cu fratele meu . Cea cu care era casatorit la momentul decesului nu este mama noastra si nu stim unde locuieste dupa moartea tatalui , stim doar ca a plecat din acea locuinta .
Intrebarea mea este : daca sotia tatalui nu se prezinta la notar in cele 12 luni de la momentul decesului , nu mai are dreptul la mostenire ? Am inteles ca asta e termenul legal si ca ii apartine 1/4 cota din mostenire .
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
andrei0901, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:56, 14 Mai 2014
Acceptarea succesiunii ( acceptare expresa sau tacita , implicita) se poate realiza in termen de 1 an de la data decesului autorului.( dreptul de optiune succesorala este exprimat in termen de 1 an de la deces).



Orice acte savarsite ulterior acestui termen sunt tardive.


Daca veti dezbate succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului lui de cujus, nu veti mai plati impozitul de 1 %, datorat catre stat.( 1 % raportat la masa succesorala partajabila).


In cazul in care dreptul de optiune succesorala nu este manifestat in termenul de 1 an, succesibilul este strain de succesiune prin neacceptare.

Dezbaterea succesorala reprezinta o operatiune care poate fi realizata oricand.

Aceasta se transeaza in fata notarului public, atunci cand exista acordul tuturor coerezilor, ori in fata instantei de judecata, cand exista disensiuni.

Certificatul de mostenitor atesta masa succesorala, calitatea de mostenitor, precum si intinderea cotelor -parti din dreptul de proprietate ce se cuvine fiecaruia dintre succesibil.


Ulterior dezbaterii succesorala, se poate proceda la imparteala.

Imparteala poate fi realizata oricand, starea de inviziune fiind sistata prin imparteala in natura, imparteala prin atribuirea bunului, ori prin instrainarea acestuia.




Taxa judiciara ce se datoreaza pe dezbaterea succesorala este de 3% din masa succesorala partajabila, iar pentru partaj se plateste taxa judiciara cu acelasi cuantum.





Succes.





Multumesc.Daca la mostenire au dreptul 3 membrii , iar unul din ei nu isi cere dreptul in termen de un an , ceilalti doi pot realiza succesiunea el ?
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
andrei0901, utilizator
Da, se vor avea in vedere numai comostenitorii acceptanti .
Daca nu vine la invitatia notarului, nu dezbateti succesiunea fara ea la notar , ci in instanta.
Sotia poate sa fi acceptat tacit succesiunea, nu neaparat expres.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire F1987 F1987 Care este termenul prevazut de lege in care pot sa-mi revendic un imobil ca mostenire ? (vezi toată discuția)
Testament sau certificat de mostenitor? CO.COS CO.COS Un testament a fost incheiat la notariatul de stat in 1973 de catre ambii parinti pentru unul dintre cei 5 copii. Parintii au decedat in 1989, respectiv 2002. ... (vezi toată discuția)