avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune de pe sot pe sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune de pe sot pe sotie

Pot sa fac succesiune pe apartament in urma decesului sotului meu?Precizez ca avem doi copii care intra in drepturi de mostenitori dupa un an de la deces .
Cel mai recent răspuns: sasu angela , utilizator 14:41, 2 Aprilie 2018
Copiii intra in drepturi odata cu dvs, sotie supravietuitoare.
Tot 3 veti fi mostenitori.
Se poate efectua partajul succesoral, art. 1143 C. civ. stabilind regula conform careia nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel.
Succesiunea poate fi realizata , pe cale notariala, daca toti comostenitorii au ajuns la un acord.

Altminteri, instanta de judecata transeaza chestiunea dezbaterii succesorale.

Dreptul de optiune succesorala curge de la deces, trebuie sa intervina in termen de 1 an de la deces, prin acte de acceptare expresa, ori prin acte de acceptare tacita, implicita.

Ulterior dezbaterii succesorale, operatiune ce se finalizeaza cu emiterea unui certificat de mostenitor, se poate realizata partajarea bunurilor.

Succesori sunteti dumneavoastra, cu o cota de 1/ 4 din 1/2 , anume cota de 1/ 8 , iar copiii au o cota de 3/ 4 din 1/ 2 anume 3/ 8.

Cota de 3/ 8 se imparte in mod egal catre cei doi copii.


Succes!
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)