Buna ziua " Va rog frumos sa imi spuneti si mie cu trebuie procedat in situatia pe care am sa v-o descriu in continuare ; Bunica mea a decedat de curind, a ramas casa si curtea pe care bunica le detinea avind toate actele necesare ,titlu de propietate , cadastru etc.. Ea are doua fiice din ca si mostenitori pe mama mea si pe matusa Intrebarea este: Cu trebuie procedat pentru impartirea bunurilor, pentru ca matusa mea nu acepta ca impartirea sa se faca pe cale amiabila
Buna ziua,
Mama dumneavoastra va formula cerere de chemare in judecata pentru constatarea deschiderii succesiunii, stabilirea mostenitorilor si a cotelor, stabilirea masei succesorale, stabilirea loturilor si iesirea din indiviziune.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Împărțirea (partajul) este una, dezbaterea moștenirii nu-i totuna.
Ce ziceți că nu vrea mătușa?
Se poate obține certificatul de moștenitor în urma dezbaterii succesorale, iar impărțirea poate fi făcută: imediat, vreodată sau niciodată.
Poate nu le vrea pe toate deodată.
De multe ori se ajunge în instanță doar pentru că fiecare vorbește ... despre altceva, fără a auzi ce zice celălalt.
Pentru siguranță, mama dvs. ar trebui să accepte succesiunea în termenul de opțiune de un an de la deces și să nu dea buzna în instanță mai devreme de... un an minus „de curând” = ? (ce înseamnă, mai exact, acel „de curând”?).
Partajul sau împărţeala este operaţiunea juridică care pune capăt stării de indiviziune (coproprietate) prin împărţirea, în natură sau prin echivalent, a bunurilor aflate în indiviziune şi care are ca efect înlocuirea retroactivă a cotei-părţi ideale, indivize, asupra acestora, cu drepturi exclusive ale fiecăruia dintre coindivizari asupra anumitor bunuri sau valori determinate în materialitatea lor.
Partajul proprietăţii moştenite se poate face ambiabil, prin buna înţelegere a moştenitorilor (partaj voluntar) sau pe cale judiciară atunci când moştenitorii nu se înţeleg asupra părţii din moştenire care să-i revină fiecaruia.
Succesiunea de pe urma unei persoane decedate se poate dezbate oricând întrucât legea nu impune un termen limită în acest sens
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)