avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme. Ce se poate face când unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme. Ce se poate face când unul dintre moștenitori nu dorește împărțirea pe cale amiabilă?

Buna ziua " Va rog frumos sa imi spuneti si mie cu trebuie procedat in situatia pe care am sa v-o descriu in continuare ; Bunica mea a decedat de curind, a ramas casa si curtea pe care bunica le detinea avind toate actele necesare ,titlu de propietate , cadastru etc.. Ea are doua fiice din ca si mostenitori pe mama mea si pe matusa Intrebarea este: Cu trebuie procedat pentru impartirea bunurilor, pentru ca matusa mea nu acepta ca impartirea sa se faca pe cale amiabila
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci când procedura de împărțeală nu se poate face pe cale amiabilă,se apelează la ajutorul instanței de judecată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Mama dumneavoastra va formula cerere de chemare in judecata pentru constatarea deschiderii succesiunii, stabilirea mostenitorilor si a cotelor, stabilirea masei succesorale, stabilirea loturilor si iesirea din indiviziune.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Împărțirea (partajul) este una, dezbaterea moștenirii nu-i totuna.
Ce ziceți că nu vrea mătușa?

Se poate obține certificatul de moștenitor în urma dezbaterii succesorale, iar impărțirea poate fi făcută: imediat, vreodată sau niciodată.

Poate nu le vrea pe toate deodată.

De multe ori se ajunge în instanță doar pentru că fiecare vorbește ... despre altceva, fără a auzi ce zice celălalt.

Pentru siguranță, mama dvs. ar trebui să accepte succesiunea în termenul de opțiune de un an de la deces și să nu dea buzna în instanță mai devreme de... un an minus „de curând” = ? (ce înseamnă, mai exact, acel „de curând”?).
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
romascanu, moderator
Partajul sau împărţeala este operaţiunea juridică care pune capăt stării de indiviziune (coproprietate) prin împărţirea, în natură sau prin echivalent, a bunurilor aflate în indiviziune şi care are ca efect înlocuirea retroactivă a cotei-părţi ideale, indivize, asupra acestora, cu drepturi exclusive ale fiecăruia dintre coindivizari asupra anumitor bunuri sau valori determinate în materialitatea lor.

Partajul proprietăţii moştenite se poate face ambiabil, prin buna înţelegere a moştenitorilor (partaj voluntar) sau pe cale judiciară atunci când moştenitorii nu se înţeleg asupra părţii din moştenire care să-i revină fiecaruia.


Succesiunea de pe urma unei persoane decedate se poate dezbate oricând întrucât legea nu impune un termen limită în acest sens

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Împărțire bunuri MirelaIonela MirelaIonela Bunicul meu pe al cărui nume este actul de proprietate este decedat, la fel si sotia, el avea 2 copii : tatăl meu (decedat) si inca o fata. Si eu mai am o ... (vezi toată discuția)
Cota legala a sotului supravietuitor andreiyy andreiyy suntem 3 copii si mama, vrem sa facem succesiunea dar vrem sa stim care este cota ptr fiecara dintre noi. facem succesiunea dupa tatal nostru. cat ii revine ... (vezi toată discuția)