Buna ziua.
Am vazut un subiect asemanator, in legatura cu un contract de arendare care m-a pus pe ganduri. In 2005 am incheiat un contract de arendare pentru 2 ha de vita de vie cu o firma care,printr altele se ocupa si de distributia de substante de genul insecticide etc.In fine. In primul an am stabilit o arenda de 0%, dupa care urma in urmatorii 5 ani o arenda de 15% ( stiu ca e cam putin insa eram disperat ca nu gaseam pe nimeni ). Paartea proasta este ca arendasul a venit la mine la inceput cu contractul, l-am citit, mi s-a parut in regula si l-am semnat. Insa numai in doua exemplare. N-am avut habar ca exista o lege a arendarii care spune ca trebuie semnat in 3 exemplare, al treilea trebuind depus la primaria de care apartine terenul.Ce-ar trebui sa fac? Ca la o adica arendasul m-ar putea lasa balta oricand si nu mi-ar conveni deloc. Cum sa fac sa intru in legalitate? Sa-l dau in judecata pe arendas si sa cer ... ce? Cred ca arendasul a gandit-o asa de la bun inceput, ca daca s-ar inregistra la primarie ar trebui sa plateasca impozit . Nici mie nu mi-ar conveni insa daca as putea sa fac sa am un contract legal, chiar daca as plati 16% impozit pe venitul global ( asa este sau gresesc?) tot e mai bine decat sa ma lase balta. Mai ales ca prieteni "binevoitori" care sa ma toarne s-ar gasi, nu ma plang de asta. Si daca i-as propune arendasului sa intram in legalitate,adica sa depunem un al treilea exemplar la primarie, nu o sa vrea cu nici un chip? Mai este posibil lucrul acesta dupa doi ani? Ce sa fac? Sa-l dau in judecata?
Va multumesc!
Nu va faceti atatea griji:)
Faptul ca nu e inregistrat la Consiliul local (si nu la Primarie) nu e de natura sa va faca dvs probleme.
Inregistrarea e un fel de publicitate a contractului de arenda.
Daca auziti ca arendasul a luat subventie de la stat, mai mult ca sigur ca acel contract e inregistrat, pentru ca altfel nu ar fi primit subventie...
Verificati la Consiliul local in raza caruia se afla terenul.
Oare?! Acum ca stiu,am cautat si eu pe internet si in legea 16/1994, a arendarii, la articolul 6 spune: "Sint valabile si opozabile numai contractele de arendare incheiate in scris si inregistrate la consiliul local, in conditiile prezentei legi."Daca in toamna, i se nazare omului ca s-a plictisit si nu mai vrea sa respecte contractul? Aceasta este intrebarea.
Multumesc pentru orice sfat sau parere pe care mi-o veti da.
Cum intereseaza relatiile dintre parti (si nu cu tertele persoane), iti voi spune ca acest contract are putere de lege intre partile contractante - sunteti obligati sa va respectati obligatiile.
Daca, prin absurd, acest contract ar fi declarat "nevelabil" de o instanta judecatoreasca, in conditiile in care tu nu ti-ai primit arenda iar arendasul a folosit dupa bunul plac pamantul, in sarcina lui se naste o obligatie de restituire - s-a imbogatiti fara just temei.
Daca esti convins ca nu e inregistrat si pt a fi linistit, du-te chiar tu si inregistreaza-l:)
Multumesc pentru sfat. Insa, mai este posibil,dupa ce au trecut 2 ani? Si mai ales ca in contract scrie ca " a fost incheiat in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parti", ce sa depun ? O copie xerox? Mai ales ca aseara am vorbit telefonic cu arendasul si, asa cum ma asteptam, nu prea e de acord sa-l inregistram la Consiliul local.
Va duceti cu o copie si cu originalul; lasati copia si pastrati originalul.
Desi va vor cere originalul - contractul trebuai incheiat in 3 exemplare - sa nu-l lasati.
Alte discuții în legătură
Drept de proprietate
cmnop
Buna. Am fost in litigiu pentru intrarea in posesie a unui teren agricol mostenire de la mama mea din anul 2006,in anul 2012 am castigat terenul .PROBLEMA ... (vezi toată discuția)
Teren
marietka
vreau sa stiu ce lege este pentru terenul agricol care se lucreaza comasat pe mica intelegere ,,eu lucrez terenul tau tu lucrezi terenul meu pentru a putea ... (vezi toată discuția)