avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice achizitii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

achizitii publice

La o licitatie criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut al Taxei de Servicii perceputa de operatorul economic.
Unul dintre participanti a oferta in loc de 0 ca si taxa cum ar fi fost normal cu -2% mai putin fata de restul.
Cum pot contesta? Exista ceva legat de asta in legea 34?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 12:47, 10 Mai 2010
Conform art255 din OUG 34: "Orice persoanã care se considerã vãtãmatã într-un drept ori într-un interes legitim printr-un act al autoritãţii contractante, prin încãlcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice, poate solicita anularea actului...".
Daca AC nu a efectuat evaluarea ofertelor, nu aveti ce contesta, ptr. ca AC poate decide ca oferta respectivului este descalificata sau inadmisibila si atunci contestatia nu are obiect.
Daca AC a efectuat deja evaluarea ofertelor si v-a comunicat rezultatul, puteti contesta, in termenul legal de la art.256-2.
ceva clar nu prea exista. termenul de "pret" nu este definit in lege. totusi, ce s-ar intampla daca la o procedura particpa doar un ofertant iar pretul sau este de genul "1% mai putin decat ceilalti ofertanti"? pare a fi oferta neconforma dar nu gasesc un articol de lege incalcat. mai trebuie verificat ce scrie in fisa de date la capitolul dedicat elaborarii ofertelor.
Ar putea fi o portita din care s-ar deduce ca pretul trebuie exprimat in cifre si litere din prevederile art. 80 alin. 2 lit b) din hg925/2006.
b) dacă exista o discrepanta între litere si cifre, trebuie luată în considerare valoarea exprimată în litere, iar valoarea exprimată în cifre va fi corectată corespunzător.
Din punctul meu de vedere este evident ca valorile financiare trebuie sa fie clare, altfel ce cadru concurential ar mai exista daca s-ar depune numai oferte de genul acesta. Trebuie demonstrat ca propunerea financiara nu este elaborata in conformitate cu prevderile documentatie de atribuire iar oferta trebuie declarata neconforma.
gaina a scris:

ceva clar nu prea exista. termenul de "pret" nu este definit in lege. totusi, ce s-ar intampla daca la o procedura particpa doar un ofertant iar pretul sau este de genul "1% mai putin decat ceilalti ofertanti"? pare a fi oferta neconforma dar nu gasesc un articol de lege incalcat. mai trebuie verificat ce scrie in fisa de date la capitolul dedicat elaborarii ofertelor.

OUG 34 art3 " t) propunere financiara - parte a ofertei ce cuprinde informatiile cu privire la pret, tarif, alte conditii financiare si comerciale corespunzatoare satisfacerii cerintelor solicitate prin documentatia de atribuire"
DEX------PREȚ, prețuri, s.n. 1. Sumă de bani pe care trebuie să o plătească cumpărătorul pentru achiziționarea unui produs sau pentru un serviciu. ♢ (În sintagmele) Preț cu amănuntul = preț la care se vând către populație bunurile de consum, alimentare și nealimentare. Preț de livrare = preț la nivelul căruia circulă produsele între unitățile producătoare. Preț de producție = preț care înglobează costul produsului și beneficiul. Preț al pieței = preț care se formează pe piață în urma fluctuației cererii și ofertei. Preț mondial = preț al unei mărfi pe piața mondială. ♢ Loc. adj. De (mare) preț = (foarte) valoros, prețios. ♢ Loc. adv. Cu orice preț = orice sacrificiu ar cere, oricât ar costa, cu orice risc. Cu nici un preț = pentru nimic în lume, în nici un caz. Fără (de) preț = a) sub valoarea reală; ieftin; b) de valoare foarte mare, neprețuit. ♢ Expr. A ține la preț = a nu reduce nimic din suma cerută la o vânzare. A se învoi din preț = a încheia o tranzacție căzând de acord asupra prețului. A (nu) avea preț = a) a (nu) se vinde cu mulți bani, a (nu) se cere; a (nu) avea trecere; b) a (nu) valora foarte mult. A ajunge la preț = a ajunge să fie căutat, apreciat. A pune preț pe ceva = a socoti că ceva este de mare valoare, a ține mult la ceva. Preț (ca) de... (sau ca la...) = un timp (cam) de..., o distanță, o valoare (de aproximativ...). ♦ Sumă încasată dintr-o vânzare. 2. Ceea ce se dă cuiva sau primește cineva pentru o muncă prestată, pentru un serviciu făcut; plată, răsplată. ♢ Loc. prep. Cu prețul... = în schimbul...; cu sacrificiul..., cu riscul..., cu efortul... ♦ Tarif. 3. Fig. Valoare, importanță, însemnătate. – Lat. pretium.
OUG 34 Art. 198. - (1) Fara a aduce atingere dispozitiilor legislative sau administrative privind remunerarea anumitor servicii, criteriul de atribuire a contractului de achizitie publica poate fi numai:
a) fie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic;
b) fie, in mod exclusiv, pretul cel mai scazut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preþ si valoare irinagoian irinagoian Ma lamuriti si pe mine care este diferenta intre valoarea unui bun si pretul lui? (vezi toată discuția)
Solicitare clarificari comunicare rezultat procedura ContSters229751 ContSters229751 Dupa comunicarea rezultatului procedurii poate furnizorul declarat necastigator sa solicite autoritatii contractante detaliile tehnice ale ofertei declarate ... (vezi toată discuția)
Anulare procedura??? creatza_70 creatza_70 Buna ziua! Lucrez la o autoritate contrcactanta. Avem in desfasurare o procedura prin cerere de oferta la care au venit 3 ofertanti. Doi dintre ei nu au ... (vezi toată discuția)