avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... anexa 2 a Ordinului nr. 50/1990, completata in anii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

anexa 2 a Ordinului nr. 50/1990, completata in anii urmatori

Sotul meu are scris pe cartea de munca : "pentru activitatea CTC conform ordin 50 art. 3 care au lucrat in locuri de munca din intreprindere prevazute in anexa 2 / 1994 articol 184". iar pe adeverinta mai scrie si art 3-14-15-anexa 2 (1994) art. 184 - 70% aviz 124/1994, pozitia 3. Nu gasesc in legislatie documentul carr face referire la punctul 184. Doresc lamuriri asupra actului normativ, pentru ca sotul a lucrat pana in anul 1993 in aceleasi condilii de munca, iar adeverinta este doar pentru 7 ani si 10 luni, adica intre anii 1975-1983, dci lipsesc anii 1983 - 1993, ceea ce ar insemna ca mai are pentru pensie o reducere de un an.
Mentionez ca sotul meu este in pensie de boala de 5 ani, implineste 59 ani in septembrie 2010, iar daca ar avea acesti ani de grupa ar putea iesi mai repede cu 2 ani in pensie de varsta, care ar fi mai atractiva fata d pensia de boala.
Cel mai recent răspuns: corneliamanescu , utilizator 12:58, 28 Iunie 2010
Pct. 184/ Anexa II/Ord 50
"Activitatea in sectoarele de demontari, decapari si degresari din intreprinderile de reparatii auto, tractoare si utilaje in vederea repararii"
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Bruta, utilizator
Cu riscul ca ma repet va intreb din no unde este publicata completarea la Ordinul 50 (cu completarile 100 si 125/1990), de fapt completarea anexei II pana la punctul 184, pentru ca pe Legis si in Monitorul oficial am gasit numai completarea pana la punctul 142, iar referirea in cartea de munca se face la articolul 184. Intrucat perioada lucrata de sotul meu este mult mai mare fata de cea pentru care s-a dat adeverinta si competarea din Cartea de munca, sotul vrea sa faca cerere pentru completarea perioadei si nu are temeiul legal (de fapt nu gasim acest temei legal intr-un act normativ, asa cum este el prevazut in adeverinta).
Va rog spuneti-mi de unde pot face rost de aceste completari, sau unde se gasesc ele si unde poz fi accesate, in cazul in care angajatorul are ceva de comentat.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Ordinul nr.100/1990 si Ordinul nr.125/1990 nu au fost publicate in Monitorul Oficial
Bruta a scris:

Pct. 184/ Anexa II/Ord 50
"Activitatea in sectoarele de demontari, decapari si degresari din intreprinderile de reparatii auto, tractoare si utilaje in vederea repararii"

am o mare rugaminte
cine poate sa imi trimita si mie documentul din care este acest citat?
mi-l trimite-ti va rog la adresa de e-mail: blimfy@gmail.com sau spuneti-mi va rog de unde sa fac rost de el sau din ce document (ordin sau lege) este acest citat si unde pot sa-l gasesc? mii de multumiri pt cel care ma poate ajuta!!!
trebuie sa eliberez adeverinte de grupa pt mecanici auto in baza acestui citat si tare as vrea sa am acel document cu care sa ma pot justifica in caz de vreun control de la pensii
Uitati Ordinul nr.125/1990 si Ordinul nr.100/1990 ....:)
ORDIN Nr. 125 din 5 mai 1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii, pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990
ACT EMIS DE: MINISTERUL MUNCII SI OCROTIRILOR SOCIALE
MINISTERUL SANATATII
COMISIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MUNCII

In baza Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala si in conformitate cu prevederile art. 2 din Decretul-Lege nr. 68/1990 pentru inlaturarea unor inechitati in salarizarea personalului, Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sanatatii si Comisia Nationala pentru Protectia Muncii emit prezentul Ordin, prin care se precizeaza locurile de munca, activitatile si categoriile de personal care lucreaza in conditiile deosebite, ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii.
1. In grupa I de munca se incadreaza locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale cuprinse in anexa nr. 1.
2. In grupa II de munca se incadreaza locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale cuprinse in anexa nr. 2.
3. Ministerele, celelalte organe centrale, primariile judetene si a municipiului Bucuresti, centralele industriale, intreprinderile si institutiile au obligatia sa intreprinda masuri pentru imbunatatirea radicala a conditiilor de lucru la locurile de munca prevazute in prezent in grupele I si II de munca, astfel ca la finele anului 1993, acestea sa fie prevazute, corespunzator rezultatelor obtinute, fata de prevederile "Normelor republicane de protectia muncii", in scopul apararii vietii si sanatatii salariatilor.
4. Metodologia, pe baza careia unitatile efectueaza incadrarea in grupele I si II de munca, este cea prevazuta in Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii cu completarile facute prin Ordinul nr. 100/1990 si care se aplica in continuare.
5. Prezentul ordin se aplica pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990.

MINISTRUL MUNCII SI OCROTIRILOR SOCIALE
Mihnea Marmeliuc

MINISTRUL SANATATII
Dan Enachescu

p. PRESEDINTELE COMISIEI
PENTRU PROTECTIA MUNCII
MINISTRU SECRETAR DE STAT
Dan Andreescu


ANEXA 1
GRUPA I DE MUNCA

Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilita conform art. 2 din Decretul-Lege nr. 68/1990.

1. Statiile pilot cu activitati similare celor prevazute in grupa I de munca.
2. Fabricarea varului in unitati industriale.
3. Dozarea manuala a antioxidantilor, acceleratorilor si a agentilor de vulcanizare; prepararea amestecurilor de materii prime de cauciuc in malaxoare.
4. Forjarea si presarea la cald cu ciocane si prese de cel putin 200 kgf.
5. Fabricarea pulberilor metalice sau de carburi metalice, precum si a amestecului de pulberi metalice cu carburi metalice.
Fabricarea pastelor de aluminiu.
Fabricarea din pulberi metalice sau nemetalice, prin sinterizare, a diferitelor piese si prelucrarea mecanica a pieselor sinterizate.
Fabricarea sinterocorindonului si a produselor sinterocorindonice.
6. Emailarea conductorilor electrici cu lacuri si rasini sintetice inclusiv operatiile de topire, turnare, laminare si trefilare.
7. Activitatea permanenta din cadrul atelierelor sau laboratoarelor cu lasere de mare putere, neecranate.
8. Activitatea in termocamera Voetsch.
9. Punerea in functiune, testarea finala si efectuarea probelor la magnetroanele in unda continua.
10. Experimentarea, receptia si verificarea explozivilor, pulberilor, munitiilor si elementelor de munitii, precum si a produselor pirotehnice.
11. Sudura sub microscop in industria electronica.
12. Tratarea grafitului la sectia Baia de Fier din cadrul Intreprinderii miniere Rimnicu-Vilcea.
13. Forajul sondelor de titei si gaze.
Interventii, probe de productie, reparatii capitale sonde, combustie subterana, exploatarea titeiului in subteran, detubari sonde si saparea puturilor pentru repararea coloanelor la sonde.
14. Montarea se demontarea turlelor petroliere (cu exceptia turlelor rabatabile).
15. Topitorii de la cuptoarele pentru determinarea metalelor pretioase prin metode pirometalurgice (docimazie).
16. Prelucrarea topiturii de sticla la masini automate.
17. Unitati nucleare de gradul III si IV.
18. Vopsitorii speciale in spatii inchise din centralele nuclearo-electrice precum si pregatirea suprafetelor suport.
19. Cuptoarele vana si cubilou pentru vata minerala si baghete de sticla.
20. Operatiile de incalzire, tratament termic si emailarea prin pudrare a pieselor din fonta aflate in stare incandescenta.
21. Activitatea de termoformare a croglasului in cuptoare electrice.
22. Operatiile de sudura efectuate in spatii inchise: nave (sectii si bloc sectii), cazane, rezervoare si alte recipiente asemanatoare.
23. Atelierul de acoperiri metalice pe cale galvanica de la IREMOAS - Bucuresti, inclusiv operatiile de pregatire a suprafetei suport.
24. Prepararea nisipurilor si a amestecurilor de formare si miezuire.
Activitatea din bazele de uscare centralizata a nisipurilor de turnatorie.
25. Confectionarea elicelor de nave.
26. Fibrilizarea topiturii din vata minerala prin suflare cu abur supraincalzit prin duze de platina.
27. Lucrari de instalatii, ventilatie si automatizari executate in subteran, la constructia metroului.
28. Mecanicii de locomotiva, automotoare si fochistii de locomotiva (din Ministerul Transporturilor), la drum sau manevra.
29. Activitatea desfasurata in subteran: lucrari de constructii, intretinere si reparatii tunele cai ferate, drumuri, precum si galeriile aferente, cu adincimi mai mari de 8 m.
30. Vopsirea in interior a grinzilor casetate inchise, la poduri metalice si viaducte (deschideri peste 30 m, intre pile).
31. Mecanicii care conduc ramele electrice de metrou, precum si personalul care isi desfasoara activitatea in tunel numai in timpul noptii, la revizia, intretinerea si reparatia caii tunelului si a instalatiilor.
32. Prelucrarea topiturii de sticla la masini semiautomate si prese.
33. Pregatirea materiilor prime si a amestecului pentru sticla si geamuri in turnuri de amestec.
34. Prelucrarea la cald a sticlei greu fuzibile prin suflare cu gura, la confectionarea aparaturii tehnice si de laborator.
35. Alimentarea manuala a cuptoarelor de topit sticla. Cuptoarele pentru topirea sticlei.
36. Prelucrarea cuartului si obtinerea sticlei de cuart; prelucrarea manuala si mecanica a sticlei de cuart.
37. Instalatiile de regenerare a sarurilor sodice din lesiile negre de fierbere (evaporare, caustificare, cazane de regenerare, cuptoare de var).
38. Albirea cu perhidrol si amoniac a pieselor finite din lemn.
39. Foraje si injectii in galerii perimetrale din corp baraj beton.
40. Fabricarea si prelucrarea fibrelor de sticla.
41. Eculotarea, tratarea chimica si slefuirea produselor de sticla.
42. Scoaterea produselor ceramice din cuptoarele Hoffman.
43. Fabricarea sarmelor de wolfram si molibden din sarurile respective, prin metalurgia pulberilor.
44. Prepararea amestecului depolarizant, la fabricarea elementelor galvanice.


ANEXA 2

GRUPA II DE MUNCA

Lista locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale stabilita conform art. 2 din Decretul-Lege nr. 68/1990.

1. Fabricarea spumelor poliuretanice in sistem continuu si in forme.
Injectarea spumelor poliuretanice.
2. Spalarea si denocivizarea echipamentului de protectie utilizat in locurile de munca incadrate in grupele I sau II.
3. Incarcarea, descarcarea si manipularea produselor petroliere, a produselor toxice, caustice - corosive, pulverulente sau granulare, cat si a celor electroizolante, (alte categorii de personal decat cele prevazute in Ordinul nr. 50/1990, anexa nr. 1 poz. 59).
4. Vulcanizarea anvelopelor, a camerelor de aer si a altor articole tehnice-de-cauciuc (incaltaminte, talpi, tocuri, placi, etc).
5. Statiile industriale de frig in care se utilizeaza amoniac.
6. Arderea, sortarea si insacuirea samotei.
7. Fabricarea si ambalarea prafurilor de curatat.
8. Statiile pilot cu activitati similare celor prevazute in grupa II-a de munca.
9. Fabricarea, comprimarea si imbutelierea oxigenului, hidrogenului, azotului, argonului, fosfinei si arsinei. Statii industriale de aer comprimat.
10. Activitatea de injectie a reperelor din mase plastice cu sau fara insertie de fibre de sticla sau carbon (grafit).
11. Pregatirea si fabricarea benzii bimetal pe baza de aluminiu - staniu - cupru - nichel si fabricatia de cuzineti. Pregatirea si fabricarea benzilor si tablelor din metale neferoase.
12. Confectionarea prin bataie la rece si tubuirea bilelor, rolelor, acelor si coliviilor pentru rulmenti, precum si a cuzinetilor.
13. Tratamente termice in cuptoare in care se utilizeaza pentru protectia suprafetei pieselor mediu reducator de oxid de carbon si atmosfera controlata tip exoterm si endoterm.
Calire in bai de saruri.
14. Preincalzirea diferitelor piese si subansamble, inclusiv a sapelor de foraj si sudarea acestora in stare fierbinte, precum si prelucrarea prajinilor de pompare.
15. Tratamente termice in flux de electroni sau termomagnetice.
16. Rodajul aeronavelor militare sau civile fabricate sau reparate (probe la sol, pregatirea si incercarea in zbor).
17. Deservirea tehnica a aeronavelor si incercarea la sol a acestora.
18. Activitatea prestata la instalatii, utilaje sau aparate care functioneaza cu radiatii electromagnetice: infrarosii, ultraviolete, microunde, de medie sau inalta frecventa si lasere, cu exceptia laserelor de mare putere, neecranate, care sunt prevazute in grupa I de munca.
19. Lucrul la masinile de sudat cu fascicul de electroni.
20. Recuperarea argintului. Fabricarea pulberii si a electrozilor de zinc - argint; incarcarea bateriilor; prepararea electrolitului.
21. Fabricarea bateriilor termochimice.
22. Prelucrarea mecanica, lipirea placilor antiradiante cu continut de plumb si cobalt ce se monteaza pe masini speciale.
23. Controlul nedistructiv cu lichide penetrante sau prin alte procedee fizico - chimice al pieselor forjate, turnate sau laminate; controlul nedistructiv al materialului tubular in camp electromagnetic.
24. Degrosarea pieselor brute turnate din fonta la Intreprinderea "23 August" Bucuresti, pana la 31.XII.1991, data pana la care se vor asigura conditii normale de munca.
25. Operatiile tehnologice efectuate la inaltime de peste 7 m pe instalatiile de foraj.
26. Ascutirea sculelor cu polizorul.
27. Activitatea de poleire a filierelor din carbura de wolfram si diamant pentru tragatoriile de sarma de cupru.
28. Executarea transformatoarelor: alimentarea statiei cu faina de cuart, rasina epoxidica, anhidrida ftalica, turnarea in cochile, polimerizarea si finisarea dupa turnare.
29. Slefuirea si lustruirea pieselor din materiale plastice cu perii metalice, de pasla, fetru, tesaturi textile, fibre vegetale sau par de animal, folosind diverse paste.
30. Prelucrarea mecanica a talerelor, nacelelor si matritelor din grafit.
31. Vopsirea manuala (cu pensula sau prin pulverizare) cu lacuri, vopsele, emailuri si grunduri pe baza de rasini sintetice, in spatii inchise.
32. Standurile de probe pentru locomotive, masini de lupta, motoare si masini electrice.
33. Fabricarea tonerului - developer, pastarea rezistentelor, injectarea bachelitei si a PVC.
34. Spumare dulapi si usi de frigider cu spume poliuretanice.
35. Fabricarea circuitelor imprimate (cablaje imprimate) din materiale stratificate placate, prin procedee de corodare.
36. Lipirea cu pasta continand plumb a bobinelor de curent continuu, subansamblelor de manometre, a tubului Bourdon, la aparate de masura si control, inclusiv incarcarea cu nisip a tubului Bourdon.
37. Calirea, sinterizarea si brazarea cu ajutorul instalatiilor DF.
38. Aplicarea peliculei de nitrolac prin pulverizare, la masina de turnat lac pentru mobila si mobilier.
39. Ambalarea munitiilor.
40. Slefuirea si polizarea umeda a cuartului cu abraziv.
41. Polizarea manuala si mecanica a ecranelor, recuperari tub cinescop, incarcarea si descarcarea cuptoarelor de recoacere a tubului cinescop; spalarea cu acid clorhidric a interiorului baloanelor cinescop; sudura con ecran; pulverizarea lacului de rasini sintetice si grafitarea exterioara a tubului cinescop.
42. Confectionarea la masini automate a lantului fermoar metalic prin bataie la rece a dintilor de alama.
43. Activitatea de gelifiere si pictura la Intreprinderea "Aradeanca" - Arad.
44. Vitrarea soclurilor corpurilor electrice de iluminat.
45. Impregnarea balasturilor pentru corpurile electrice de iluminat.
46. Debitarea materialelor stratificate (pertinax, sticlotextolit, etc).
47. Fabricarea tronsoanelor suport ceramice pentru rezistente utilizate in tehnica de calcul si electronica.
48. Activitatea de service pe platformele de foraj marin.
49. Activitatea de implantare ionica, epitaxie LED, neutralizare ape reziduale pentru apa deionizata, difuzie si procesari chimice, fotogravura, incapsulare in rasini si depuneri electrochimice in industria electronica.
50. Activitatea de turnare a pieselor de schimb din plastudom sau din cauciuc, pe suport metalic.
51. Incarcarea si descarcarea carbunelui sau a minereurilor in si din corfele funicularelor.
52. Sortarea si clasarea carbunilor in statii.
53. Focarele de la instalatia de macinare a substantelor nemetalifere de la Intreprinderea Miniera Harghita.
54. Extractia materialului util sau steril cu utilaje de peste 3 mc cupa sau peste 400 tone/ora productivitate. Transportul utilului sau sterilului din fronturile carierei (cu exceptia transportului cu autobasculante de pana la 20 tone capacitate), cand aceste activitati se desfasoara continuu (neocazional).
55. Analize probe din fronturile de lucru ale unitatilor miniere, probe geologice sau din uzinele de preparare, cu utilizarea surselor de radiatii nucleare, raze X sau alte procedee.
56. Taierea rocilor din marmura, piatra si granit cu masini si instalatii de taiat si slefuirea mecanica a placilor.
Concasarea marmurei si a pietrei.
Fabricarea corpurilor abrazive de slefuit si lustruit pentru piatra, marmura si granit.
57. Salariatii din activitatea de extractie a titeiului si a gazelor: operatori extractie, lacatusi intretinere instalatie la sonde, sudori, electricieni si tehnologi care lucreaza efectiv la sonde, montari si demontari conducte transport titei, gaze si apa; montari si demontari instalatii petroliere; incarcari si descarcari scule si material tubular la si de la sonde; injectarea in zacamant a apelor tehnologice si reziduale.
Operatii speciale la sonde; depozitarea, tratarea si transportul titeiului si gazolinei; comprimarea si transportul gazelor naturale si a aerului; degazolinarea si deetanizarea gazelor de sonda.
58. Personalul de pe navele care executa lucrari legate de forajul marin.
59. Montarea si demontarea instalatiilor de foraj; revizii si reparatii de teren ale utilajelor si instalatiilor aferente activitatilor de foraj. Interventii, punere in productie si reparatii capitale sonde.
60. Sortarea manuala (sub microscop) a diamantelor, plantarea diamantelor (sub lupa) pe molduri din grafit, in tehnologia de confectionare a sculelor diamantate.
61. Dezinsertarea pe cale electrochimica sau chimica a diamantelor, carburilor si liantilor din sculele diamantate.
62. Elaborarea, sinterizarea si infiltrarea liantilor in tehnologia de confectionare a sculelor diamantate.
63. Statiunile meteorologice de pe platformele marine.
64. Operatorii de pe sistemele de generare a energiei seismice prin metoda vitroseiss.
65. Polizarea termica si mecanica a produselor din sticla.
66. Taierea, sortarea si ambalarea geamului, dupa faza de rupt de pe liniile de fabricat geam.
67. Prelucrarea si taierea termica si mecanica a produselor din sticla.
68. Activitatea de exploatare in carierele de nisip cuartos si extragerea nisipului cuartos prin procedeul airlift.
69. Instalatia de recoacere a sticlei, inclusiv securizarea geamurilor.
70. Decalotarea produselor din sticla.
71. Executarea cosurilor de fum, a turnurilor de racire, a silozurilor, precum si a altor constructii industriale de inaltime mare asemanatoare.
72. Lucrari de comprimare la pozitie a rezervoarelor, silozurilor de ulei precum si alte constructii prefabricate similare; precomprimarea grinzilor din beton armat precomprimat.
73. Extractia agregatelor minerale pentru constructii din lacuri sau din albia minora a raurilor.
74. Arderea produselor ceramice in cuptoare cu foc continuu. Fabricarea de produse din ceramica bruta si fina sau electroceramice.
75. Fabricarea ipsosului, agrocalcarului si dolomitei.
76. Centrifugarea tuburilor precomprimate.
77. Confectionarea blocurilor si a foilor de pluta aglomerata cu urolit.
78. Oxidarea si prepararea bitumului.
79. Instalatii de fabricat celuloza micronizata.
80. Tocarea mecanica a lemnului, stufului si paielor.
81. Slefuirea in alb, umeda sau uscata, mecanica sau manuala, a pieselor din lemn sau placaj si a peliculei de lac poliesteric, la fabricarea mobilei.
82. Emailarea PFL.
83. Fabricarea tapetului din PVC pe suport de hartie.
84. Fabricarea foliilor hidroizolatoare din PVC calandrat.
85. Fabricarea covorului din PVC pe suport textil sau pe suport din PVC expandat.
86. Exploatarea si intretinerea cazanelor producatoare de abur tehnologic alimentate cu deseuri de lemn.
87. Fasonator manual sau mecanic la doborarea si sectionarea arborilor in parchete.
88. Mecanicii agricoli care efectueaza lucrari in camp cu tractoare de cel putin 65 CP si combine autopropulsate, precum si cei care efectueaza tratamente fitosanitare prin stropire si prafuire cu MET si MPSP (pentru perioada lucrarilor in camp).
89. Aplicarea substantelor pentru dezinfectie sau dezinsectie prin pulverizare sau gazare.
90. Ingrijitorii de vaci pentru lapte, precum si ingrijitorii de porcine si pasari in sectoarele industriale ale unitatilor agricole de stat.
91. Depozitele de branzeturi amplasate in subteran, in saline.
92. Muncitorii care lucreaza permanent la incarcarea si descarcarea cu tutun a camerelor de fermentare si alimentarea manuala a instalatiilor hedrayng pentru conditionarea tutunului.
93. Muncitorii care lucreaza permanent la alegerea si ambalarea tutunului si a zobului de tutun;
Formarea loturilor de tutun;
Umezirea, alesul, desfacutul, amestecatul si taiatul tutunului.
94. Muncitorii care lucreaza permanent in ciupercarii de tip industrial.
95. Muncitorii care lucreaza permanent in activitati de manipulare in vrac a materiilor prime a oleaginoase, in silozuri, magazii si vagoane inchise (floarea - soarelui, soia, etc).
96. Personalul din activitatea de stereorestitutie (fotogrammetrie), fototriangulatie (aerotriangulatie), fotoredresare si teledetectie.
97. Impiegat de miscare, impiegat de miscare sef tura si dispozitor din statiile de grad special I, II si III.
98. Operatorii de la compunerea, descompunerea si conducerea circulatiei trenurilor si de la instalatiile de bloc dispecer de linie, miscare, tractiune si vagoane din regulatoarele de vagoane gradul I.
99. Sef manevra statie sau sectie, manevrant vagoane, frinar (tura sau turnus) - toate statiile.
100. Acar, revizor ace, veghetor de incarcare, magaziner tranzit si comercial, magaziner sef tura si legator de sarcina din statii C.F. si sectii de expeditie, camionaj, marfuri (E.C.M.).
101. Salubrizarea vagoanelor de calatori, curatirea, spalarea si dezinfectarea vagoanelor de marfa care au transportat animale, minereuri radioactive, substante toxice sau petroliere, precum si curatirea reziduurilor din interiorul cisternelor, bazinelor de pacura, tenderelor de locomotiva, cutiilor de foc, camerelor si tevilor de fum, cenusarelor de locomotiva, curatarea si repararea canalelor pentru scurgerea reziduurilor.
Curatarea reziduurilor petroliere si a gunoaielor din bazinele portuare si de pe nave, vidanjarea manuala sau mecanica a aeronavelor si a vagoanelor de calatori.
102. Asternerea mixturilor asfaltice.
103. Repararea, revizia, intretinerea si rodajul locomotivelor, automotoarelor, ramelor electrice, vagoanelor, utilajelor si parcul auxiliar (macarale E.D.K., pluguri de zapada) din depouri, remize de locomotive, I.M.M.R., revizii de vagoane, ateliere de zona si sectii, precum si repararea, intretinerea masinilor grele de cale din I.M.M.R. si sectii de intretinere mecanizata a caii.
104. Activitatea in sectoarele de demontari, decapari si degresari din intreprinderile de reparatii auto, tractoare si utilaje, in vederea repararii.
105. Activitatea de lipire si sudura cu cositor si plumb in atelierele de confectionat si reparat radiatoare pentru autovehicule din intreprinderile specializate si din cele de reparatii auto.
106. Sudarea in capete si slefuirea sinelor de cale ferata.
107. Ajutorii mecanici de locomotiva si automotoare la drum si manevra, mecanicii instructori depou de teren care efectueaza instructajul practic prin insotire pe locomotiva, precum si revizorii de locomotiva si sefii de tura din depouri si remize.
108. Muncitorii incarcatori - descarcatori, macaragii, transcontainere din statiile de cale ferata.
109. Intretinerea, repararea si modernizarea caii ferate si a instalatiilor SCB, TTR, IFTE, fara intreruperea traficului feroviar (muncitori si personal operativ din activitatea de baza care concura la siguranta circulatiei).
110. Muncitorii si personalul operativ din statiile de cale ferata uzinala, forestiera si de garaj, care concura la siguranta circulatiei.
111. Activitatea de exploatare, intretinere si reparatii din centralele subterane, baraje, tunele, galerii, castele de echilibru.
112. Activitatea de exploatare din camerele de comanda din centralele electrice conectate la sistemul energetic national.
113. Electricienii si alt personal din formatiile de revizii si reparatii ale LEA de 110 kv si mai mari care lucreaza sub tensiune sau la potential.
114. Personalul de tura din instalatiile de 750 kv care desfasoara activitate la pupitrul de comanda si in restul instalatiei.
115. Montarea, exploatarea, intretinerea si repararea stalpilor si a liniilor electrice de inalta tensiune, la inaltimi peste 15 m.
116. Filaturi, tesatorii si finisaje textile: destramator, desprafuitor, scuturator, pregatitor amestec, dublator, rasucitor, bataj curatitor filtre, taietor fuior de in sau canepa, zdrobitor, cardator, curatitor, slefuitor garnituri carde, laminator benzi din fibra, pieptanator, puitor, filator-bobinator, tesator, gazator, albitor, fierbator, mercerizator, vopsitor si imprimeur textile.
117. Prepararea pastelor si a lacurilor pentru incaltaminte de cauciuc.
118. Pulverizarea cu latex de cauciuc a placilor din par cauciucat.
119. Activitatea de recuperare a staniului de pe straifuri de tabla cositorita si cutii de conserve.
120. Personalul de la disciplina de anatomie din cadrul facultatilor de medicina.
121. Metalizarea chimica sau electrochimica a maselor plastice.
122. Gumarea hartiei in sul.
123. Gravarea mecanica si manuala sub lupa sau microscop.
124. Unitatile nucleare de gradul I si II.
125. Activitatea permanenta in cadrul atelierelor sau laboratoarelor cu lasere de mica si medie putere neecranate.
126. Acoperirea metalelor prin rilsanizare.
127. Asamblarea bateriilor si elementelor galvanice.
128. Constructii de statii si galerii de metrou ce se executa cu planseu turnat pe pamant, la cota minus 18 m.
129. Activitatea de colectare si transport a reziduurilor menajere si stradale (inclusiv incinerarea gunoaielor).
130. Curatirea cosurilor de fum ale instalatiilor casnice de incalzire (cosarii apartinand intreprinderilor de gospodarie comunala).
131. Fotografi, fotocolor (fotolaboranti, laboranti color si alb-negru).
132. Retusuri fotocolor.
133. Sortare, egalizare, presare, prelucrare pene, fulgi si par uman.
134. Laboratoare si compartimente de chimie sanitara si analize medicale - hematologice, imunologice, citologice, bacteriologice si biochimice.
135. Personalul Televiziunii Romane care lucreaza in emisie, precum si personalul care, pe langa emisie, efectueaza si alte activitati. Personalul de la carele de reportaj si radiorelee.
136. Prepararea solutiilor, developarea, copierea, etalonarea si reconditionarea peliculei, pregatirea peliculei in vederea copierii si montajul negativ.
137. Manipularea in vrac a cerealelor, a produselor finite si a subproduselor de morarit, in silozuri.
Scuturarea sacilor, insacuirea produselor finite (faina, malai, tarate); manipularea si stivuirea sacilor in depozite si in mijloace de transport; activitatea morarilor ciurari.
138. Muncitorii brutari de la framintare, coacere si ambalare a produselor de panificatie la preluarea din cuptor.
139. Activitatea soferilor care deservesc urmatoarele categorii de autovehicule, pe perioada cat lucreaza in aceste conditii:
a) Autoremorchere cu greutatea totala de remorcare de 40 tone si mai mare, care nu utilizeaza ajutor de sofer;
b) Autobasculante cu capacitatea de incarcare de 40 tone si mai mare;
c) Autovehicule cu doua remorci cu capacitatea de incarcare in autotren de peste 20 tone;
d) Autovehicule care transporta gaze lichefiate si produse petroliere foarte inflamabile, pe baza criteriilor stabilite de Ministerul Transporturilor.
140. Activitatea din cadrul atelierului de confectionare a macazelor, limbilor pentru macaze, tirfoanelor, traverselor si sudarea cap la cap a sinelor de cale ferata, de la Intreprinderea de Productie Industriala pentru Constructii Cai Ferate Buzau.
141. Andocarea navelor, reparatii corp, masina si instalatii de guvernare si de propulsie a navelor.
142. Statii centralizate de produs acetilena din carbid, pentru utilizare in retea sau pentru imbuteliere recipienti.
Confectionarea, stantarea si asamblarea prin bataie directa pe presa, a vranelor si capacelor de la butoaiele metalice, confectionarea pe linie automata de fabricatie a butoaielor metalice.
Operatii de sudura la aliaje de magneziu si aluminiu, precum si operatiile de lipire cu alama la intreprinderile de avioane (activitate continua).
Probe de rodaj si control de receptie ale tractoarelor in cazul cand se probeaza sau se rodeaza concomitent motoare a caror putere totala insumata, depaseste 1000 C.P. (activitate continua).

Ordin nr.100 privind completarea Ordinului nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării

În baza Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţă socială şi în conformitate cu prevederile art. 2 din Decretul-lege nr. 68/1990 pentru înlăturarea unor inechităţi în salarizarea personalului, Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Comisia Naţională pentru Protecţia Muncii, completează Ordinul nr. 50/1990 cu locurile de muncă, activităţile şi categoriile profesionale prevăzute în anexă.

Completările de la poziţiile 76, 77, 78, 79, 80 şi 81 la anexa nr. 1, precum şi cele de la poziţiile 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 şi 138 de la anexa nr. 2 se aplică retroactiv, pentru perioada lucrată după data de 18.03.1969 pînă în prezent şi în continuare, în condiţiile prevăzute în Ordinul nr. 50/1990.

Anexă LISTA locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu care se completează anexele nr. 1 şi 2 la Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sănătăţii şi Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii

Grupa I de muncă (anexa nr. 1)
76. Fabricarea şi ambalarea clorului lichid şi a clorurii de var, precum şi prepararea leşiei de clorat de calciu.

77. Fabricarea cloropricrinei.

78. Fabricarea acidului clorhidric.

79. Plumbiştii din fabricile de celofibră (vîscoză).

Alcalizarea şi fabricarea celofibrei, mătăsii, reţelelor cord şi celofanului. Preparatorii de filiere.

80. Fabricarea electrolitică a sodei caustice.

81. Granularea carburii de siciliu, a electrocorindonului şi finisarea pietrelor de polizor.

Grupa II de muncă (anexa nr. 2)

131. Fabricarea şi utilizarea alcoolului metilic. Fabricarea cetonelor şi a anhidrinei acetice.

132. Fabricarea clorurii de alil.

133. Fabricarea oleumului.

134. Presarea corpurilor abrazive.

135. Exploatarea, întreţinerea şi efectuarea de reparaţii a reţelelor de termoficare subterană. Instalatorii şi montatorii de cabluri şi echipamente (reţele) subterane, din canale şi camere subterane.

136. Alimentarea cuptoarelor de var cu amestec de calcar şi cocs.

137. Spălarea manuală a celulozei.

138. Recuperarea bicromatului.

Alte discuții în legătură

Ordin 50/1990 mihaela_mastacan mihaela_mastacan Buna ziua, Va rog sa imi prezentati continutul art. 160 (3) din Anexa II la Ordinul 50/1990. Multumesc. (vezi toată discuția)
Adeverinta incadrare in munca anamariacelik anamariacelik vreau sa depun un dosar de pensionare.La casa de pensii pentru adeverinta tip pentru incadrare in grupa II imi cere sa \"copleteze actul administrativ emis de ... (vezi toată discuția)
Celebrul ordin 50 din 1990 blajdominica blajdominica :hammeSalutare! Cine ma ajuta si pe mine cu \"celebrul ordin 50 din 1990\". Ce spune ? #-oAm cautat peste tot , dar nu reusesc sa aflu ce contine. X-( Am ... (vezi toată discuția)