avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

intreprindere individuala

vreau sa aflu ce implica o intreprindere individuala,ce acte sunt necesara,taxe si impozite aferente, rulaj maxim,platitor sa nu tva ,diferentele fata de srl....
Cel mai recent răspuns: contabil20 , utilizator 16:31, 4 Mai 2010
II functioneaza ca un srl, dar are mai multe facilitati:
1. nu plateste impozit pe dividende si prin urmare se poate folosi de banii "intreprinderii" in interes personal, fara justificare; in cazul srl-ului acest lucru nu este posibil.
2. nu plateste impozit forfetar.....deocamdata
3. nu intocmeste bilant.

II nu are rulaj maxim.
In ceea ce priveste contabilitatea II tine evidenta contabila in partida simpla. La prima vedere pare mai simplu, dar e dificil in masura in care II-ul are o activitate care implica de exemplu stocuri.
Contabilitatea in partida simpla implica intocmirea registrului inventar si registrului jurnal de incasari si plati.
In locul conturilor din contabilitatea financiara se utilizeaza tipuri de cheltuieli si venituri pentru care se tin fise.
In functie de tipul activitatii veti organiza si contabilitatea stocurilor (raport de gestiune sau fise de magazie).
Se tin jurnale de tva indiferent daca sunteti sau nu platitor si se completeaza declaratiile aferente, dupa caz (392, 300, 394, 094, 390)

Ca sa ma fac inteles, din punct de vedere al contabilitatii, nu tine registru jurnal, nu intocmeste balanta si bilant si nu utilizeaza conturi. In rest, se tin toate celelalte registre.

Din punct de vedere al salarizarii, nu exista diferente fata de srl.

Ce platiti:
impozit 16% din castig
sanatate 5.5% din castig
pensie doar daca nu aveti contract de munca
tva daca sunteti platitor de tva si tva colectata>tva deductibila

Registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar se achizitioneaza de la librarie (se gasesc registre snuruite si parafate) si se vizeaza la administratia financiara.
Registrul unic de control se achizitioneaza de la administratia financiara (25 lei+copie CI delegat, delegatie, cerere si copie CUI).

Cred ca e suficient pentru moment

Succes!
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
contabil20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru inventar fundatie lorella lorella Am cautat si n-am gasit niciun act normativ care sa oblige o fundatie sa aiba registru- inventar, si/ sau registru jurnal, desi mi se pare normal, atat timp ... (vezi toată discuția)
Pfa-contabilitate in partita simpla voichita_b voichita_b Buna ziua, am deschis un pfa administrator imobile. Intrebarea mea este legata de contabilitatea pe care trebuie sa o tin, adica ce tip de registre si care ... (vezi toată discuția)
Sfat in legatura cu pfa sensoaltec sensoaltec buna, am un pfa deschis de aproape 2 luni. sunt neplatitor de tva si am inteles ca nu am nevoie de registru unic de control si de registru evidenta fiscala. ... (vezi toată discuția)