avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriere penalitzari asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriere penalitzari asociatie

buna ziua

am primit dela tribunal o citatie in care ni se precizeaza ca trebuie sa achitam la asociatia de propritari suma de 5400ron reprezentand penalizari de intarziere la plata pentru perioada martie 2007-decembrie2009 ,,,,insa am obtinut dela asociatie un desfasurator pe baza caruia am fost data in judecata in care este prezentat faptul ca aceasta suma reprezinta de fapt penalizari calculate din decembrie 2003..................

as dori sami spuneti daca in acest caz mai este posibil sa solicit prescrierea la 3 ani....sau cel putin ce ar trebui sa scriu in cererea de intampinare care trebuie sa o depun in max 2 zile.........tinand cont ca este precizat ca eu ar trebui sa platesc datoriile din martie 2007 si nu din 2003 asa cum sa calculat conform desfasurator
va multumesc

as dori sa mai mentionez ca stau la etajul 4 si reabilitarea terasei am facuto din banii nostri circa 14mil...desi am umblat 1an prin birouri sa pot obtine bani dela locatarii depe acelasi rand cu mine sau dela asociatie..intruncat nu exista niciun fond de reparatiii...si ulterior sa strand un oarece fond la care am fost obligata sa particip si eu si din suma total miau fost restituiti doar vreo 3 mil....iar incepand cu 2005 am inceput sa platim restantele iar in ziua de azi suntem la zi....si nu ne permitem sa platim aceasta suma intrucat am si o surioara cu handicap pe care se duc mai toti banii,,,,nu acesta e un motiv de a nu plati penalitatiile dar ca sa se stie ca nu ne "scaldam"in banii........

multumesc inca o data anticipat tuturor celor care ma vor ajuta
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
alinaminea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:28, 5 Mai 2010
Sumele si penalitatile aferente nu pot fi solicitate decat pe ultimii 3 ani calculati de la data introducerii cererii de chemare de judecata. Sumele mai vechi de 3 ani sunt prescrise. Sa fiti atenta atat la calcule cat si la aplicarea penalitatilor care nu pot fi mai mari de limita legala impusa de lege, cat si la data aplicarii acestora, conform legii. De asemenea, daca asociatia nu a stabilit prin hotarare a adunarii generale cuantumul acestor penalitati, pretinderea acestora este neintemeiata.
Faptul ca ati achitat niste sume la asociatie si acestea nu s-au regasit in vreun fond sau nu v-au fost returnate sau folosite in interesul asociatiei nu poate justifica neplata cotelor la intretinere. Daca aveti nelamuriri in ceea ce priveste modul de folosire a banilor stransi de la proprietari, inclusiv de la dv., puteti solicita aceste informatii printr-o cerere scrisa depusa la presedintele de asociatie care este obligat a va raspunde. In caz contrar, depuneti o reclamatie la Primarie - Serviciul Relatii cu Asociatiile de proprietari pentru a obtine informatiile solicitate in urma unui control. ;)
acum exista un fond de reparatii...insa eu faceam referire ca acum 2 ani cand au fost nevoie de acesti banii pt repararea terasei ei nu au existat...si am facut multe demersuri la primarie..insa trebuia sa mai astept cel putin 2 ani intrucat s-au gasit nereguli in ceea ce priveste organizarea asociatiei..de.ex. nu exista presedinte de asociatie,s.a.m.d........
eu in cererea de intampinare care trebuie sa o depun pot preciza ca suma aceasta reprezinta penalizari din februarie 2003 ??si anexez la cerere si desfasuratorul primit dela asociatie?........citatia am primit-o pe data de 08.03.2010 si trebuie sa ne prezentam la judecatorie pe 11 mai 2010

va rog mult sa imi spuneti cum trebuie scris concret
(si inca un lucru..procesul este pe numele tatalui meu...eu in calitate de fiica a lui si cu acelasi domiciliu pot merge sa depun aceasta cerere de intampinare la tribunal...fiindca nu am inca procura dela tata....ca nu am mai avut banii de facut una..insa sapt ce urmeaza avem posibilitatea)
alinaminea a scris:

am primit dela tribunal o citatie in care ni se precizeaza ca trebuie sa achitam la asociatia de propritari suma de 5400ron reprezentand penalizari de intarziere la plata pentru perioada martie 2007-decembrie2009 ,,,,insa am obtinut dela asociatie un desfasurator pe baza caruia am fost data in judecata in care este prezentat faptul ca aceasta suma reprezinta de fapt penalizari calculate din decembrie 2003..................

as dori sami spuneti daca in acest caz mai este posibil sa solicit prescrierea la 3 ani....sau cel putin ce ar trebui sa scriu in cererea de intampinare care trebuie sa o depun in max 2 zile.........tinand cont ca este precizat ca eu ar trebui sa platesc datoriile din martie 2007 si nu din 2003 asa cum sa calculat conform desfasurator

Cu siguranta citatia ati primit-o de la judecatorie si nu de la tribunal.
Datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu in anumite conditii iar instanta poate avea hotara prescrierea acestora . Dar daca asociatia face dovada ca in acest timp ati avut cunostinta de datorie printr-un angajament de plata, prin notificare, prin alta actiune in justitie, printr-o somatie de plata etc. atunci instanta poate sa accepte debitele pentru o perioada mai veche de 3 ani si sa dea o hotarare prin care sa va oblige la plata.
Dar daca puteti platiti acum la asociatie datoriile pentru ultimii 3 ani si incheiati un proces verbal cu presedintele asociatie prin care asociatia renunta la datoriile mai vechi de 3 ani si la judecata. Asa poate scapati mai ieftin avand in vedere ca daoriile mai vechi de 3 ani nu o sa le mai platiti iar daca asociatia nu a angajat un avocat in acest proces poate nu platiti cheltuieli de judecata.
Altfel, daca vreti si va permiteti sa luptati, angajati un aparator, apoi solicitati o expertiza pentru sumele soliciate de asociatie si dupa 5-6 termene, adica 10-12 luni de judecata puteti fi obligata la plata unei sume mai mici decat pretinde asociatia. Dar aparatorul si expertiza va costa minim 1000 lei.
Puneti-le in balanta si decideti.
Mie mi se pare ca suma este foarte mare, insa asa cum afirma @adriantot, nu cred ca asociatia a stat cu degetul in gura atat de mult timp fara sa va someze sau sa notifice in vre-un fel ca sunteti in intarziere foarte mare cu platile la as.
Noi avem in as. o familie, de altfel onorabila, dar care nu-si achita intretinerea decat fortata de o sentinta judecatoreasca si acest lucru din 3 in 3 ani! Chiar zilele acestea a achitat prin executorul judecatoresc intretinere si penalizarile de rigoare pe ultimii 3 ani, urmeaza sa-l actionam din nou in justitie pentru perioada scursa de la inceputul procesului (un an si jumatate)...
Cu privire la intampinarea dvs.- sigur ca puteti duce orice dovada care v-ar fi de ajutor. Daca nu ati primit somatii sau alte notificari despre care s-a scris mai sus, chiar este indicat sa le scrieti in acea intampinare. Povestiti acolo si despre modul defectuos de organizare a as. prop. Cred ca ar fi bine sa apelati la serviciile unui avocat cat de cat specializat in astfel de spete, dar sa stiti ca toate acestea costa destul de multi bani si nimeni nu va poate garanta ceva. Aveti grija ce decideti - apoi incercati cum puteti, cum nu puteti sa veniti cu plata la zi a intretinerii si ganditi-va ca in toata aceasta perioada ceilati proprietari, vecinii dvs. v-au achitat toate serviciile de care ati beneficiat.
...............
In privinta reparatiei terasei - poate discutam cu alta ocazie, daca doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre prescrierea restantelor vrica vrica Asociatia de proprietar m-a actionat in instanta pentru recuperarea fondului de rulment,fond de reparatii,diverse cheltuieli si c/val consumului de apa Au ... (vezi toată discuția)
Plata partiala intretinere ContSters255863 ContSters255863 Sunt chirias intr-un apartament din Bucuresti, fara acte legale. La lista de plati de pe luna curenta a venit sa platesc, in suma de 100 RON, reparatii terasa. ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii-asociatia locatari irinastan irinastan Buna seara! Locuiesc de 6 ani intr-o garsoniera si pana de curand credeam ca sunt cu plata datoriilor, catre asociatia de locatari, la zi. Luna aceasta am ... (vezi toată discuția)