avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare, prime, premii etc. prin asigurare de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare, prime, premii etc. prin asigurare de viata!

haideti, ajutati-ma!
firma la care lucrez a primit oferta de la o soc. de asigurari pentru plata orelor suplim peste 32 ore, prime, premii, etc. din afara fondului de salarii. Ei sutin ca in baza art. 55, alin. 3, lit. g. Cod fiscal angajatorul poate plati catre o soc. de asig. prima de asig. si sa plateasca cu ocazia aceasta si impozitul pe venit de 16% pt. salariat urmand ca beneficiarul indemnizatiei -salariatul- sa nu plateasca nimic, conform art. 42 lit.b, cand primeste sumele de la asigurator. Iar aceste cheltuieli ale angajatorului vor fi deductibile prin interpretarea per a contrario a art. 55 alin. 4 lit.k.
In opinia mea atata timp cat prima platita de la lit. g. este considerata venit de natura salariala , conform articolului 55, si se si impoziteaz la efectuarea platii pentru angajator, dar nu in numele salariatului, acesta fiind doar beneficiarul, nu este cu putinta plata lui decat din fondul de salarii si se vor plati si contributii sociale pe suma respectiva. Ei sustin ca nu. Ca cheltuiala (ex. 110ron din care 100 benficiul net al salariatului ,iar 10 taxe pt. asigurator) firmei este deductibila , mi se pare adevarat.
Plata unei prime din afara fondului de sal. in opinia mea, si cred ca asa si rezulta din lege, ar fi posibila numai daca nu va avea atributul de venit salarial , prin urmare nu se va plati impozit si contributie sociala, dar nu va fi nici deductibila, conform art. 55 alin. 4 lit. k. (si se plateste in numele beneficiarului -salariatului. deci ca si cum ar plati salariatul prin altul).
precizati va rog , daca am dreptate si daca astia vor sa ne fraiereasca, ori daca ceea ce sustin ei este corect si legal!
Vom avea o consultare fata in fata cu ei marti, si ar trebui sa stiu cam cu stau.
La ITM, mi-au spus ca in prima varianta se plateste impozit+contributii sociale si prima din fondul de salarii.
Mentiune: sunt con. jur. de numai 3 saptamani.
Mersi.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 20:40, 17 Martie 2007
Pana va documentati, amanati vizita celor de la asigurari, motivat de faptul ca informatiile nu sunt clare. Cei de la asigurari vor reveni caci interesul este al lor. Nu va fac ei o vizita in interesul dvs., chiar daca asa ar parea la prima vedere.
Stiu ca se deduc de la impozit primele de asigurare. Am studiat clauza asta si la un contract de " pensie viagera ". Numai ca...
am un sfat, intra pe google la pensie viagera si citeste bine discutiile in forum, am impresia ca la mojoritatea intrebarilor tale vei deschide ochii.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare, prime, premii etc. prin asigurare de viata! piaran piaran haideti, ajutati-ma! firma la care lucrez a primit oferta de la o soc. de asigurari pentru plata orelor suplim peste 32 ore, prime, premii, etc. din afara ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate asigurari de viata/sanatate Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA In ce limita sunt deductibile cheltuielile cu asigurarile de viata si sanatate pentru un salariat al societatii care este si asociat la calculul impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Angajare cu cim- scap de plata ultimilor 5 ani la sanatate? aida1 aida1 In ultimii 5 ani nu am platit asigurari de sanatate deoarece nu am fost salariata. Acum sunt asociat unic si administrator la un SRL. Daca inchei contract ... (vezi toată discuția)