avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general LEGEA CONTABILITATII
Discuție deschisă în Contabilitate în general

LEGEA CONTABILITATII

S-a modificat în 2007 Legea nr.82/1991, legea contabilitătii? Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: ChanteGia , utilizator 18:32, 22 Martie 2007
Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea si completarea a Legii contabilitatii nr. 82/1991.
Proiectul de Lege delimiteaza categoriile de persoane care raspund pentru organizarea si conducerea contabilitatii, precum si categoriile de persoane care raspund de aplicarea corespunzatoare a reglementarilor contabile. Astfel, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superiore. Contabilitatea poate sa fie organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Potrivit proiectului, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului-economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Prin proiect se prevede posibilitatea modificarii duratei de pastrare a registrelor de contabilitate si a documentelor justificative. Astfel, prin ordin al ministrului finantelor publice, se pot stabili registrele de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 ani.

Proiectul vizeaza si corelarea termenelor de depunere la organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare cu noile prevederi ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Au fost stabilite persoanele juridice care depun situatiile financiare la MFP, avand in vedere ca societatile comerciale vor depune situatiile financiare numai la Oficiul registrului comertului, potrivit Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pentru societatile/companiile national, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale MFP sunt de 150 zile, iar pentru celelalte persoane care intra sub incidenta prevederilor legii, termenul este de 120 de zile.

Multumesc.Mai este incriminata infractiunea prevazuta de art.41 din Legea nr.82?
~ Conținut șters la cerere ~
a fost republicata Legea 82/1991
normele nici eu nu le-am vazut :D

Alte discuții în legătură

Pfa contabilitate pentru societati comerciale cu cifra de afaceri mai mica de 35000 euro A n d y A n d y Buna ziua, un PFA cu cod caen de contabilitate, care nu este membru CECCAR, prin contract poate tine contabilitatea si sema situatiile financiare pentru ... (vezi toată discuția)
Garantia unui contabil adusca adusca va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: unui contabil poate sa i se retina garantie baneasca cf lg 22/1969? mentionez ca prin natura serviciului nu ... (vezi toată discuția)
Administrator, asociat unic, fara cim poate semna bilantul contabil sevenx sevenx Buna ziua, In cazul unui SRL fara angajati in care asociatul este si administrator, are studii economice superioare insa nu este angajat in propria-i ... (vezi toată discuția)