avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantia unui contabil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantia unui contabil

va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
unui contabil poate sa i se retina garantie baneasca cf lg 22/1969? mentionez ca prin natura serviciului nu am nici o gestiune in evidenta. poate fi asimilat un contabil cu un gestionar in aceasta situatie?
va multumesc, adusca.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 19:44, 7 Iunie 2011
Cu siguranta ca nu se poate retine garantie materiala. Care sunt argumentele (motivele) pe care le aduce administratorul firmei, pentru a retine garantie unui contabil?

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine potrivit Legii contabilitatii 31/1990 republicata, administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.Conform legii mentionate anterior administratorii unei societati comerciale au dreptul de a organiza si conduce contabilitateai societatii. Ei pot fi trasi la raspundere in legatura cu aceasta de organele de control ale MFP, dar si de asociati si actionari.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cred ca este vorba despre Legea nr.82/1991 si nu despre Legea nr.31/1990....;)

Art.10 (1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
......
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. În cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Se pot retine garantii materiale numai acelor persoane care au ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a unei unitati, indiferent de modul de dobindire si de locul unde se afla bunurile.
@freeelis am scris Legea 31/1990 republicata, deoarece ma gandeam si la aceasta in momentul in care am scris. Si aici se mentioneaza ca administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate de actiunile intreprinse de personalul angajat. In concluzie, administratorii sunt raspunzatori pentru organizarea şi supravegherea contabilităţii societăţii pe care o administreaza.

Si aveti dreptate, trebuia sa scriu si Legea 82/1991. :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea contabilitatii dinata dinata S-a modificat în 2007 Legea nr.82/1991, legea contabilitătii? Mulţumesc (vezi toată discuția)
Raspundere contabil studii medii Diana_ Diana_ Buna, Am urmatoarea situatie: o societate, singura persoana angajata in departamentul financiar contabil este un contabil cu studii medii, bilantul este ... (vezi toată discuția)
Certificare bilant 2009 livacos livacos Care sunt persoanele ce pot efectua certificarea bilantului pe 2009 la contribuabili mijlocii (vezi toată discuția)