Buna ziua.Nu stiu daca m-am exprimat corect in titlul de mai sus.Am si eu cateva probleme si nu stiu cum sa procedez.
Doresc sa imi cumparp o motocicleta.Am gasit-o,imi place.Nu as vrea sa o inmatriculez pe numele meu ca sa nu mai scot din buzunar aproximativ 100-120 euro.Proprietarul mi-a propus sa ramana motorul pe numele lui si sa imi faca o procura sau ceva de genu (cum sunt cei care au masini cu numar de bulgaria,banuiesc).As vrea sa stiu ce anume trebuie sa primesc de la vanzator(acte + dovada ca sunt proprietar ''temporar'') si daca pot circula cu acea procura si in afara RO,adica daca pot iesi din tara
Aveti nevoie de o procura autentificata la un notar public prin care sa va fie atribuita folosinta motocicletei, avand dreptul sa circulati cu ea intocmai ca un proprietar, inclusiv in afara granitelor tarii.
Trebuie sa solicitati la notar incheierea de procura prin care sa va fie atribuit dreptul de folosinta al bunului,in tara si in afara acesteia
Atentie sporita daca toate documentele ,raman pe numele proprietarului din acte,la eventual control in trafic,functie de postura in care va situati ,puteti sa intampinati probleme,mai ales daca intentionati deplasari in exteriorul granitelor nationale
Va multumesc frumos pentru raspuns.Care sunt costurile pentru acest tip de procura.Am gasit un model de procura de administrare a unui autovehicul.Este acelasi si pentru motocicleta.Cum procedez ? Completez impreuna cu vanzatorul acea procura dupa care mergem la notar ? Actele motocicletei le primesc eu ? Trebuie sa ii fac asigurare obligatorie si inspectie tehnica periodica, pe ce nume le fac ? Va rog frumos imi puteti spune care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez ?
Va multumesc.
*imi cer scuze pentru greselile gramaticale din titlu
Mergeti la notar. Ii spuneti in detaliu ce doriti sa cuprinda acea imputernicire si din ce motiv optati pentru aceasta varianta.
ITP-ul si RCA se fac pe numele proprietarului, deoarece el este trecut in documente.
Un sfat:- faceti-va socotelile si pentru o varianta si pt. alta; poate nu va costa cu mult mai mult s-o treceti pe numele dvs.
De multe ori, cand se incearca evitarea unei cheltuieli mai mici, se produce ulterior o cheltuiala mai mare.
Mai este si impozitul( taxa locala) care trebuie achitat; in speta, tot proprietarul este cel care-l achita.
Atentie,procura in cauza are efecte numai daca este incheiata de notar
Daca partile convin ca bunul sa ramana pe numele proprietarului din acte,toate interventiile si responsabilitatile raman in sarcina acestuia ca si eventualele
consecinte legale