avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copyright Fotografic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copyright Fotografic

Am facut o intelegere verbala cu o firma sa realizez cateva poze ce vor ajuta la reclama contra, unei sume pentru care ne vom intelege dupa ce totul va fi gata.
Pozele sunt gata tiparite si se vor pune in magazine avand avand ca idee reclama. Din pacate firma se sustrage de la a discuta cu mine despre contravaloarea muncii mele.
Fotomodelele au semnat contract de copyright cu firma contra unei sume, as dori sa stiu ce e de facut in cazul meu, ce sanse am sa obtin bani contra muncii mele?, nu detin firma insa as fi interesat sa vad ce inseamna drepturi de autor ca persoana fizica. Va multumesc si astept raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: vorbaretu , utilizator 09:58, 10 Aprilie 2007
Un sfat prietenesc: in timp ce astepti, in pauza de-o tigara, nu citesti tu si legea?! Te-ar ajuta pe viitor;)
vezi Legea nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe acestuia cu modificarile si completarile ulterioare.
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
j) operele de arta digitala.
Se spune despre dreptul de autor ca se naste in exact momentul realizarii sale; astfel incat dreptul tau de autor s-a nascut in exact momentul realizarii lui. Acesta trebuie sa indeplineasca 3 conditii cumulative: sa fie creatie intelectuala, adica creatie a mintii omului, sa imbrace o forma concreta: filmul, poza tiparita in cazul asta, si sa prezinte originalitate- reglementata in art 7(1) din L 8/1996 privind dreptul de autor si dr conexe. Originalitatea nu prezinta neaparat notorietate, existenta a valorii artistice.

Asa incat dreptul asupra pozelor iti apartine. Probleme vor fi in materia probei. Va trebui sa probezi ca tu esti proprietarul acelui drept...chiar prin existenta pozelor in posesia ta sau filmului daca exista.
Conform legii tu ai dreptul asupra pozelor. Asta se poate proba cu pozele respective. Daca sunt pe film, ai filmul. Daca sunt digitale ai fisierele cu informatiile efix si cu siguranta poti demonstra ca au fost facute cu aparatul tau etc.
Dar ai spus ca ai facut o intelegere verbala. Firma poate declara ca ati facut intelegere verbala ca nu ceri nimic pentru poze. Din moment ce pozele au ajuns la ei si le-au folosit, se pare ca tu le-ai dat de buna voie si nesilit de nimeni :).
Nu stiu exact ce spune legea... s-ar putea ca cei care folosesc orice 'opera', in orice domeniu, chiar daca nu exista un contract in spate, sa fie nevoiti sa aiba un accept din partea autorului. Pt. a fi valid, acceptul ar trebui sa fie intr-o forma fizica (scris, email etc). Cum banuiesc ca nu au nimic la mana pentru asa ceva... ai putea sa ii dai in judecata. Tu sustii ca ai facut o intelegere verbala pt a primi niste bani, ei vor sustine ca ai facut-o gratuit. Si cum e mult mai logic sa fi fost cum spui tu, adica ai prestat un serviciu... s-ar putea sa ai castig de cauza.
Oricum... poate ai invatat ca de alta data ar fi bine sa inchei un contract de prestari servicii pentru a evita astfel de situatii. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)