Am un PFA din 2009, cu sediul acasa, dar fara a fi clar mentionat cat din spatiu e dedicat activatii de PFA (soft, programare..deci nu am nevoie decat de o camera. eventual inca un loc in care imi primesc clientul). Am facut o gramada de ch de reparatii (fara nicio imbunatatire) astfel incat spatiul in care imi desfasor activitatea sa arate decent (am varuit, aranjat niste pereti, tencuieli, reparat instalatia termica). Mentionez ca toate astea (reparatiile + activitatea mea) s-au facut in sufragerie....deci nu dormitor, bucatarie sau mai stiu eu ce.... Cheltuielile astea cu reparatiile pot sa le trec direct pe plati deductibile? (am facturile pe pfa...chitante, bonuri stampilate, tot) Nu as vrea si nici nu mi se pare ok sa incerc sa le amortizez.....totusi, vreau sa fiu sigura... Multumesc
daca reparatiile in principiu spuneti ca le-ati facut pentru imbunatatire nu aveti nici un motiv sa nu le treceti deductibile , referitor la spatiu pe general s-ar pune problema mai mult la deducerea cheltuielilor de intretinere(gaz , curent, apa) in limita suprafetei utilizate , reparatiile puteti sa le treceti linistita pe cheltuieli deductibile !
referitor la aspectul neclar de care vorbiti, privind spatiul alocat, obligatoriu un contract de comodat intre dvs ca pf si PFA (in ipoteza ca sunteti titularul apartamentului ) si aici clarificati acest aspect, pentru a putea trece ca deductibile cotele procentuale pe care le stabiliti privind intretinerea ( gaze, electrica costuri administrative la asociatie ...etc)
contractul de comodat este in esenta gratuit si nu trebuie neaparat facut la notar, dar este temeiul legal pentru deducerae cheltuielilor de care vorbiti. in practica se merge pe un procent de 30% dar sunt si alte situatii in acre aceasta cota difera
ma refer la ambele, contribuabilul atunci cand specifica aceasta in contract si fiscul cand accepta. Nu exista precizari legislativ cu caracter standardizat, insa nici nu puteti trece o cota de 90% dintr-un apartament in favoarea afacerii.. ...depinde si de sfecificul activitatii. In general se practica 30%, la asta m-am referit, dar daca nu vreti sa aveti batai de cap, faceti acest contract de comodat sub asistenta juridica