avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligatii si drepturi pentru contract de comodat sediu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligatii si drepturi pentru contract de comodat sediu firma

Ma intereseaza ce drepturi si obligatii decurg din incheierea unui contract de comodat pentru sediul firmei.

Este vorba de un comodat pentru o camera din apartamentul in care locuiesc impreuna cu parintii, parintii fiind proprietarii apartamentului.

Ce as vrea sa stiu este:
- pentru ce cheltuieli ale apartamentului pot sa deduc TVA-ul? Electricitate, apa calda si rece, incalzire?
- exista un procent maxim pana la care se pot deduce cheltuielile pentru intretinerea apartamentului?
- pot deconta TVA-ul pentru lucrari in camera pentru care am incheiat comodatul, de exemplu daca vreau sa inlocuiesc geamul cu termopan?

Ma intereseaza doar partea de TVA pentru ca sunt PFA impozitat la norma de venit, platitor de TVA, deci nu pot deduce cheltuieli, pot eventual deconta TVA.

Multumesc frumos, Alex
Cel mai recent răspuns: iancuveronica , utilizator 17:34, 4 Septembrie 2011
Poti deconta TVA-ul din lucrarile efectuate in camera respectiva.
TVA-ul din factura de la Electrica il poti deduce numai daca primesti factura pe PFA, intretinerea este fara TVA.
Nu exista niciun procent insa trebuie ca respectivul TVA sa provina din facturi ce contin bunuri/servicii utile desfasurarii activitatii, deci nu poti deduce chiar orice.
nu puteti deconta decat ch. de intretinere nu de imbunatatire deoarece nu este imobilul Firmei ca sa l imbunatatiti.
Consider ca cheltuielile facute cu amenajarea spatiului pentru care am contract de comodat astfel incat acesta sa fie functional pentru scopul pentru care a fost incheiat contractul (zugraveala pentru un spatiu de birou, imbunatatiri pana la reparatii capitale in cazul amenajarii unui magazin sau atelier, de exemplu) sunt cheltuieli deductibile.
nego_777 a scris:

Poti deconta TVA-ul din lucrarile efectuate in camera respectiva.
TVA-ul din factura de la Electrica il poti deduce numai daca primesti factura pe PFA, intretinerea este fara TVA.
Nu exista niciun procent insa trebuie ca respectivul TVA sa provina din facturi ce contin bunuri/servicii utile desfasurarii activitatii, deci nu poti deduce chiar orice.


E putin ciudat cu intretinerea, practic asociatia de proprietari primeste facturi cu TVA pentru apa rece/calda, caldura, gunoi, etc. Administratorul asociatiei distribuie cheltuielile pe apartamente, dar acestea provin din facturi care contin TVA.

Vad ca parerile sunt impartite cu privire la lucrarile de imbunatatire gen pus termopan...
Fiecare are dreptul la opinie, concluzia o tragi singur.
Asta spune Codul Fiscal: Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

Pentru a putea deduce TVA este obligatoriu ca documentul justificativ sa aibe numele firmei (PFA-ului) pe el.

Alte discuții în legătură

Pfa - deducere cheltuieli reparatii spatiu TeoDora72 TeoDora72 Am un PFA din 2009, cu sediul acasa, dar fara a fi clar mentionat cat din spatiu e dedicat activatii de PFA (soft, programare..deci nu am nevoie decat de o ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce la fisc un pfa? madanic32 madanic32 Buna ziua Am o intrebare, sunt PFA cu impozit pe venit si contabila cu care lucrez mi-a mentionat ca exista posibilitatea deduceri unor sume din impozitul ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa malihinv malihinv Buna ziua, Doresc sa infiintez o intreprindere PFA in domeniul consultantei si proiectarii tehnice, neplatitoare de TVA, in apartamentul in care locuiesc cu ... (vezi toată discuția)