avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare PFA

Buna ziua,

Doresc sa infiintez o intreprindere PFA in domeniul consultantei si proiectarii tehnice, neplatitoare de TVA, in apartamentul in care locuiesc cu familia si doresc sa-mi raspundeti la cateva intrebari:

1). Referitor la sediul PFA, daca inchei un contract de comodat, pentru sediul PFA, cu proprietarii ( adica eu si sotia), se pot mentiona ca toate cheltuielile referitoare la utilitati ( apa, energie electrica, termica, internet) se vor suporta de catre PFA ? Aceste cheltuieli se pot considera deductibile ? E vreo problema daca facturile de utilitati sunt pe numele proprietarilor apartamentului ?

2). Fiind in primul an de infiintare se pot achizitiona obiecte de inventar ( ex. : calculator, imprimanta, birou, laptop, etc.) de la persoane fizice ??

3). Ca initiator ( intreprinzator) al PFA trebuie sa inchei un contract individual de munca in calitatea de angajat al PFA ? Contractul trebuie avizat de fortele de munca ? Daca trebuie incheiat contract ce contributii la stat trebuie sa platesc pentru angajat ca si angajator ? Eu fiind angajat la PFA ce contributii trebuie sa platesc avand in vedere ca sunt angajat cu contract de munca si intr-o societate SRL ?

4.) In lunile in care nu am venituri trebuie sa informez finantele? Trebuie completate formulare in acest caz sau sunt suficiente, la finalul anului fiscal, formularele 200, 392B ??


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: malihinv , utilizator 10:13, 27 August 2012
1. puteti face contract de comodat in care sa treceti clar cat din apartament veti folosi pentru activitatile pfa. O camera in suprafata de ..... De aici va rezulta procentual, cat ravine sa decontati pe pfa din factura de lumina, de exemplu. In contract sa treceti clar ce cheltuieli veti deconta pe pfa (fara internet, telefon, din cele enumerate de dumneavoastra pentru care trebuie contract cu furnizoru direct pe pfa). Aceste cheltuieli pentru intretinerea spatiului si functionarea lui le puteti deduce chiar daca sunt pe numele proprietarului. Pastrati facturile in original si modul de determinare a procentului ce revine pfa la dosarul cu actele contabile ale pfa.
2. E recomandat sa faceti acele achizitii dar de la firme cu factura.
3. Pentru dumneavoatra nu va trebuie contract de munca. Veti avea totusi de platit anumite contributii sociale pe pfa.
4. in lunile cand nu aveti venituri nu trebuie sa anuntati la finante. Declaratiile se depun anual.
Alte informatii puteti afla de la adresa [ link extern ]
Multumesc pentru informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa ma angajez la propriul pfa? Ayana1 Ayana1 Buna ziua, Sunt PFA (traducator) si as dori sa stiu daca pot sa ma angajez cu contract la mine. Suna bizar, insa as vrea sa stiu daca exista aceasta ... (vezi toată discuția)
Rata credit imobiliar deductibila la pfa? bluesky_c3 bluesky_c3 Pot sa-mi deduc rata, sau o parte din rata la apartament, la PFA? In contractul de comodat dintre mine PF si mine PFA am specificat o camera in suprafata de ... (vezi toată discuția)
Pfa-fisa de operatiuni diverse VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Sunt PFA si as dori sa ma ajutati cu o informatie referitoare la completarea fisei pentru operatiuni diverse si implicit a jurnalului privind ... (vezi toată discuția)