avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Rata credit imobiliar deductibila la PFA?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Rata credit imobiliar deductibila la PFA?

Pot sa-mi deduc rata, sau o parte din rata la apartament, la PFA? In contractul de comodat dintre mine PF si mine PFA am specificat o camera in suprafata de aprox 50% din suprafata imobilului, asta influenteaza ca pot deduce 50% din rata?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:00, 13 Iunie 2014
NU.
In baza contractului de comodat, puteti deduce 50% din cheltuielie aferente utilitatilor (telefonie, gaz, energie electrica, internet, intretinere, etc.). Rata pentru creditul ipotecar nu are a face cu activitatea PFA-ului. PFA-ul nu devine proprietar pe 50% din apartament dupa ce finalizati achitarea creditului.
Multumesc pentru raspuns.

Si ca sa pot deduce 50% din utilitati, de exemplu, ce trebuie sa fac?
Sa pastrati factura si chitanta cu care ati efectuat plata (asa cum sunt pe numele dvs.), ca documente justificative si sa treceti plata in Registrul de incasari si plati (este deductibila cheltuiala doar a jumatate din valoarea chitantei/facturii, bineinteles)
.
Nu chiar la toate acelea trecute in paranteza se poate aplica principiul: "cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii". La internet, telefon fix si mobil, de exemplu, trebuie sa aveti contract cu furnizorul direct pe pfa si veti putea deduce toata valoarea facturata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deduceri cheltuieli pfa bluesky_c3 bluesky_c3 Am cautat foarte mult si tot nu m-am lamurit cu asta, va rog sa ma ajutati. Suprafata pe care am trecut-o in contractul de comodat este de 50% din suprafata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa Loed Loed Buna ziua. Vad in lista cheltuielilor deductibile integral cele cu energia si apa, dar in multe postari vad ca daca PFA-ul functioneaza in apartamentul ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pfa: diferite contracte d3rb3d3u d3rb3d3u Am niste nelamuriri legate de PFA. De exemplu, mi-am cumparat apartament si platesc o rata lunara la el. Activitatea PFA-ului se desfasoara in acest ... (vezi toată discuția)