avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deduceri cheltuieli PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deduceri cheltuieli PFA

Am cautat foarte mult si tot nu m-am lamurit cu asta, va rog sa ma ajutati.

Suprafata pe care am trecut-o in contractul de comodat este de 50% din suprafata apartamentului (o camera din 2). Asta inseamna ca-mi pot deduce cheltuielile la utilitati doar in proportie de 50%?

Nu exista posibilitatea prin care sa fac o anexa la contractul de comodat prin care sa spun ca eu, ca PFA, ma angajez sa achit integral cheltuielile apartamentului? (internet, curent, gaz, intretinere).

Si inca ceva, am gasit la un momentdat ca as putea deduce dobanda ratei (nu rata in sine) de la creditul imobiliar pentru apartament, este adevarat? Sau macar o partea din ea, as putea s-o deduc?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: iancuveronica , utilizator 18:04, 21 Iunie 2014
conform codului fiscal, acolo unde o cheltuiala este facuta in interesul PFA dar si in interesul personal al titularului deductibila este doar partea proportionala PFA_ului

daca si locuiti acolo nu veti putea deduce complet utilitatile pentru ca sunt si in interes personal

dobanda creditelor este deductibila daca creditul a fost contractat ca pfa pentru activitatea acestuia (adica din banii respectivi s-a achizitionat ceva necesar activitatii)
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă, cât şi în scopul personal al contribuabilului sau asociaţilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuială care este aferentă activităţii independente;cf art 48 din Cod Fiscal;daca folositi doar o camera din cele doua stabiliti cota de deducere prin raportul dintre suprafata folosita si totalul suprafetei ap si veti vedea ca nu iese 50%;sa zicem 47.50/17.25= 36%;deci puteti deduce din facturi o val de 36% din baza fara tva(lumina,internet,etc) si apoi aplicati tva la ce a rezultat;iar tva se deduce numai daca factura este emisa pe numele PFA .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata credit imobiliar deductibila la pfa? bluesky_c3 bluesky_c3 Pot sa-mi deduc rata, sau o parte din rata la apartament, la PFA? In contractul de comodat dintre mine PF si mine PFA am specificat o camera in suprafata de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile prin pfa tra65 tra65 Buna ziua, Sunt un incepator in business. Recent (o saptamana) am infiintat un PFA si inca nu-mi este clar ce cheltuieli se pot deduce, pe o astfel de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa Loed Loed Buna ziua. Vad in lista cheltuielilor deductibile integral cele cu energia si apa, dar in multe postari vad ca daca PFA-ul functioneaza in apartamentul ... (vezi toată discuția)