Am cautat foarte mult si tot nu m-am lamurit cu asta, va rog sa ma ajutati.
Suprafata pe care am trecut-o in contractul de comodat este de 50% din suprafata apartamentului (o camera din 2). Asta inseamna ca-mi pot deduce cheltuielile la utilitati doar in proportie de 50%?
Nu exista posibilitatea prin care sa fac o anexa la contractul de comodat prin care sa spun ca eu, ca PFA, ma angajez sa achit integral cheltuielile apartamentului? (internet, curent, gaz, intretinere).
Si inca ceva, am gasit la un momentdat ca as putea deduce dobanda ratei (nu rata in sine) de la creditul imobiliar pentru apartament, este adevarat? Sau macar o partea din ea, as putea s-o deduc?
conform codului fiscal, acolo unde o cheltuiala este facuta in interesul PFA dar si in interesul personal al titularului deductibila este doar partea proportionala PFA_ului
daca si locuiti acolo nu veti putea deduce complet utilitatile pentru ca sunt si in interes personal
dobanda creditelor este deductibila daca creditul a fost contractat ca pfa pentru activitatea acestuia (adica din banii respectivi s-a achizitionat ceva necesar activitatii)
i) cheltuielile efectuate pentru activitatea independentă, cât şi în scopul personal al contribuabilului sau asociaţilor sunt deductibile numai pentru partea de cheltuială care este aferentă activităţii independente;cf art 48 din Cod Fiscal;daca folositi doar o camera din cele doua stabiliti cota de deducere prin raportul dintre suprafata folosita si totalul suprafetei ap si veti vedea ca nu iese 50%;sa zicem 47.50/17.25= 36%;deci puteti deduce din facturi o val de 36% din baza fara tva(lumina,internet,etc) si apoi aplicati tva la ce a rezultat;iar tva se deduce numai daca factura este emisa pe numele PFA .