avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... notificare debitor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

notificare debitor

buna ziua
in cazul in care o asociatia de proprietari are de recuperat o creanta de 7000 lei(inclusiv dobanzi) de la un proprietar care ar fi procedura simplificata pentru a recupera creanta?
sa trimita o notificare debitorului sau sa urmeze direct procedura somatiei de plata?va multumesc
debitorul trebuie pus in intarziere printr-o notificare.mergeti pe somatie de plata doar daca aveti o creanta certa ,lichida si exigibila,daca nu pe dreptul comun
calea cea mai buna de recuperat o creanta este concilierea, incercarea de a trata cu debitorul problema si sa se ajunga la un consens, fie el si plata esalonata a debitului! daca nu se poate nici cum pe aceasta cale atunci se poate recurge la forta coercitiva a statului dar cui alte costuri...
De preferat ar fi concilierea pentru plata esalonata a debitului
Dar ,care este natura sumelor in situatia in care mentionati "inclusiv dobanzi" ?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
ynocentta, utilizator
1. Somatie;

2. Discutie cu proprietarul in vederea esalonarii restantelor si a penalizarilor;

3. Actionarea in judecata. Iata ce spune Legea 230/2007
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
o singura nalamurire as mai avea.
imi spunea cineva ca acesta notificare ar putea fi trimisa prin instanta.e posibil asa ceva?

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Suspendare temporara activitate firma OANA GORAN OANA GORAN buna ziua, am un debitor si cand l-am cautat pe recom sa-i aflu starea firmei aflu k este suspendata t:(emporar activitatea, in aceasta situatie ce sanse am ... (vezi toată discuția)
Executare restantieri la intretinere coryzalia coryzalia Buna ziua, daca legea spune clar ca putem actiona in instanta restantierii dupa 3 luni de neplata a intretinerii, de ce vin unii cu idei precum notificare ... (vezi toată discuția)