avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce obligatii are asociatia inainte de a chema in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere?

Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata.
Ce obligatii are asociatia inainte de a introduce cererea de chemare in judecata?
Are obligatia de a trimite notificare sau somatie?? In ce mod? care este procedura legala?
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 14:54, 29 Mai 2011
Puteti sa-i trimiteti si inainte de incheierea celor 90 de zile o notificare-somatie, dupa cum apreciati, prin posta, cu confirmare de primire sau cu executorul judecatoresc.
Puteti incerca deasemnea, prin procedura medierii, in cond,legii 192/2006 sa solutionati aceasta problema prin incheierea unui Acord de Mediere. Acest acord in situatia in care debitorul nu se tine de cuvant poate fi investit cu formula executorie fara sa mai treceti prin procedura clasica a judecatii. In plus, dureaza foarte putin comparativ cu restul procedurilor. Puteti apela la procedura de informare gratuita cu privire la mediere pe care este obligat orice mediator din Tabloul mediatorilor sa o faca, si asa o sa puteti actiona mai bine in cunostiinta de cauza.
Asociatia de proprietari pentru a demara procedura prealabila,anterior decaderii termenului de 90 de zile prevazut de art 50 din L nr 230/2007,detine dreptul sa informeze proprietarul prin notificare ca se inregistreaza cu restante la plata cotelor de intretinere
In notificare se va preciza natura sumelor valoarea acestora ,coeficientul de penalitati aplicat;se impune precizarea ca daca nu se achita din proprie initiativa,asociatia va demara procedura de recuperare in instnata cu obligarea la plata a cheltuielilor aferente
Daca restantierul intelege sa consimta la institutia medierii,se poate solutiona si in timp mai scurt ,daca nu ramane varianta instantei de judecata care necesita timp si sume financiare suplimentare
@goe_07
De unde ati mai scos-o si p-asta cu explicarea in notificare din ce i se compune restanta prezumtivului vinovat de lasarea in paragina a contului sau de la asociatie?
Notificarea ii arata ca are de achitat o suma, atat si nimic mai mult ...si ii arata si care va fi pasul urmator notificarii la caz ca nu raspunde pozitiv chemarii de rezolvare
impreuna cu asociatia.....
eugen82 a scris:

Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata.
Ce obligatii are asociatia inainte de a introduce cererea de chemare in judecata?
Are obligatia de a trimite notificare sau somatie?? In ce mod? care este procedura legala?

Asociatia de proprietari nu are obligatia de a trimite notificari sau somatii restantierilor inainte de a intenta actiune in instanta.
Dar este firesc sa incerce recuperarea restantelor pe cale amiabila. Se poate discuta cu restantierul, se poate incheia cu acesta un contract de esalonare, un angajament de plata, se poate trimite restantierului notificare cu cu debitele si atentionarea ca va fi actionat in instanta daca nu achita in XX zile...
Toate acestea nu sunt obligatorii dar au avantajul ca pot duce la recuperarea debitelor, cu eforturi mult mai mici pentru ambele parti, fata de procesul in instanta.
Apoi aceste demersuri, pot reprezenta un avantaj pentru asociatie, in instanta, aratand ca asociatia a incercat, a facut eforturi iar restantierul a avut cunostinta de debite, le-a recunoscut, nu le-a contestat...
Nu si nu are nici o obligatie. Lista de plata lunar afisata este o notificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea si restantierii din asociatiile de proprietari ceau ceau Am nevoie de sfatul unor persoane avizate. In asociatie avem restantieri pe care vrem sa ii actionam in judecata. Pana acum procedura era simpla: Trimiteam ... (vezi toată discuția)
Somatii de plata returnate ursulina ursulina Am expediat prin poştă, cu confirmare de primire, două somaţii de plată pentru răuplatnicii care urmează a fi daţi în judecată. Problema este că ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)