avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Medierea si restantierii din Asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Medierea si restantierii din Asociatiile de proprietari

Am nevoie de sfatul unor persoane avizate. In asociatie avem restantieri pe care vrem sa ii actionam in judecata. Pana acum procedura era simpla:
Trimiteam somatii de plata asteptam sa treaca termenul si daca nu raspundeau la notificari mergeam la avocat si demaram actiunea.
Ce proceduri trebuie sa mai indeplinim acum pentru ai actiona in instanta pe restantieri?
Cu notificarile procedati ca si pana acum.
Cautati un mediator, mergeti la el si va va explica procedura. E posibil sa rezolvati problema in aceasta faza, a medierii. In caz contrar, tot el va va sfatui cum sa procedati in continuare.
Tentativa de solutionare a litigiilor prin mediator este conditionata de acordul partilor
Proprietarul rau platnic nu poate fi obligat sa participe la sedinta de mediere
Cum procedura de mediere este noua si insuficient prezentata ,unii proprietari apreciaza ca aceasta nu asigura clarificarea tuturor suspiciunilor,datorita obligatiilor de plata onorariu mediator alte cheltuieli neprevazute,sunt frecvente situatiile de refuz solutionare prin mediator
Inclusiv procedura incheierii mai multor documente pentru onorariu mediator ,anexa pentru cheltuieli efectuate de acesta pe parcursul medierii ,modalitatea de repartizare obligatii in caz de renuntare la mediere sau de esuare a procedurii,conduc la varianta traditionala solutionare in instanta


Daca nu apelezi la mediator, nu ai de unde stii ca nu vei avea la final "acordul partilor".
Oricum, trebuie sa participi la sedinta de informare si sa prezinti in instanta dovada ca te-ai informat despre avantajele medierii, asta nu costa.
In instanta si avocatul costa, cheltuielile de judectata tot de la datornic se recupereaza.

Fireste ca asociatia trebuie sa recupereze restantele de plata si ca atare procedeaza in consecinta.
Intotdeauna este de preferat o intelegere a partilor, dupa lamurirea tuturor aspectelor ridicate de catre acestea, decat o executare silita, urmare a unei hotarari judecatoresti.
Din experienta, va pot spune ca odata clarificate toate detaliile, atat mandatarul asociatiei cat si partea restantiera, vor respecta acordul incheiat, chiar fara sa il prezinte instantei spre consfintire. Ceea ce decid partile, este infinit mai usor de respectat, decat ce decide altcineva in locul lor (instanta).
Avand in vedere ca "mai de incredere" decat solutia pe care insusi partile o gasesc, nu cred ca este "filtrul" instantei, justitiabilii care afirma ce a subliniat doamna ynocentta, sunt doar lipsiti de informatii, clare, precise si pertinente.
Unui astfel de justitiabil neinformat, eu personal, atunci cand l-as contacta pentru al invita la mediere, i-as pune doua intrebari?
Preferati sa ajungeti in instanta pentru a afla cum au fost calculate sumele de plata si penalizarile (in cele 5 minute cat da cuvantul judecatorul), ori considerati ca este mai bine ca sa aveti prilejul de a discuta personal cu mandatarul asociatiei, pe marginea documentelor detaliat prezentate (2 ore sedinta de mediere) ? si Nu credeti ca ar fi indicat sa stabiliti de comun acord, conform posibilitatilor, transele si termenele de plata?
Problema nu este ca nu inteleg cum sunt calculate cotele de intretinere, ci faptul ca nu sunt de acord cu plata acestora pentru ca nu vor diveres aspecte: la salari sa nu plateasca taxe si impozite, a nu plateasca fondurile pentru ombunatatire si reparatii.

Alte discuții în legătură

Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)