avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce costuri presupune medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce costuri presupune medierea?

In urma unui rapuns postat in sectiunea "Asoaciatii de proprietari" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor.
Asociatia de proprietari, prin presedinte, merge la un birou de mediere, discuta si vrea sa aduca la mediere un restantier. Stim ca medierea poate uneori sa duca al rezolvarea problemei fara a mai fi cazul de proces...
Stim ca informarea cu privire la avantajele medierii este gratuita. Si sigur ca daca presedintele asociatie bate la usa mediatorului, sta de vorba cu acesta, i se explica avantajele medierii (chiar daca nu este cazul pentru ca presedintele cunoaste aceste avantaje si de aceea apleleaza la mediator)..., nu i se percepe onorariu de catre mediator pentru aceasta informare.
Problema este ca presedintele vrea sa discute in fata mediatorului cu un restantier. Si aici este necazul.
Acel restantier trebuie invitat la mediere, la sedinta de informare, unde poate sa accepte medierea sau nu. Si sigur ca nici acest restantier nu trebuie sa plateasca onorariu pentru aceasta sedinta de informare.
Dar pentru a invita restantierul la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, cum se procedeaza?
Cine-l invita, prin ce mijloace, cu ce cheltuieli si cine le suporta?
Legea nr. 115/2012 stabileste ca sedinta de informare este gratuita.
Potrivit unui ghid emis recent de Consiliul de Mediere, sunt si cazuri in care mediatorul poate solicita onorariu, dupa cum urmeaza:

- in situatia in care la mediator se prezinta in vederea informarii o singura parte si aceasta nu poate sa asigure prezenta celeilalte/celorlalte parti, mediatorul va proceda la convocarea acesteia/acestora, la solicitarea partii prezente, in baza unui contract. Cheltuielile aferente procedurii de invitare a celeilalte/celorlalte parti vor fi suportate de partea solicitanta.

- in situatia in care o parte se prezinta la mediator in vederea derularii procedurii de mediere si ii solicita acestuia declansarea procedurii de mediere, mediatorul va proceda in baza unui contract la invitarea celeilalte/celorlalte parti. In aceasta situatie, mediatorul este indreptatit sa solicite onorariu si cheltuieli ocazionate in derularea procedurii de pregatire a medierii.
Mergeti sa cautati mai intai un mediator si stati de vorba cu el/ea. Mediatorul dupa ce va asculta problema,o sa va spuna cat percepe onorariu. Oricum dvs il cunoasteti mai bine pe restantier,ati stat de vb.cu restantierul si stiti modul de gandire sau refuzul de plata a restantierului,asa ca dupa ce ii explicati mediatorului situatia,acesta va spune onorariul pe care-l percepe.

Dvs dati la mediator adresa corecta a restantierului,acesta o sa trimita o scrisoare cu confirmare de primire,si de asemenea mediatorul in scrisoare,invita pe restantier la o ora anumita sau sa propuna restantierul ora de sedinta.

Sunt unii mediatori care suporta ei cheltuielile de comunicare,dar dvs puteti sa spuneti la mediator ca suportati dvs taxele postale (scrisoarea de invitatie).

Dupa cum stiti,dvs il cunoasteti mai bine pe restantier deoarece ati mai avut discutii cu el,asa ca la mediere tot cu acelasi gand vine restantierul. Mediatoru incearca doar sa aplaneze sa rezolve situatia intre dvs si restantier,va face tot posibilul sa-l convinga pe restantier sa isi achite restantele,apoi daca restantierul spune ca va plati.....,acesta va semna cea ce declara, si in caz daca nu respecta,actul acesta va foloseste in instanta ca instanta sa oblige pe restantier sa plateasca cea ce a semnat la mediere.
In cazul in care restantierul nu e de acord,o tine tot pe-a lui,spune ca nu are bani,ca nu poate plati....etc,atunci mediatorul va intocmi un act cu un proces-verbal care dovedeste ca ati incercat sa solutionati problema situatiei cu restantierul prin mediere,dar fara rezultat,iar actul de la mediator va foloseste in instanta.

Mediatorul nu poate forta,obliga pe restantier
Judecatorul va obliga restantierul la plata restantelor sau in caz scoaterea imibilului la licitatie ca apoi o parte din bani de pe imobil sa fie achitate restantele,iar diferenta de suma va fii inapoiata restantierului.
Tarzan2012 a scris:



Judecatorul va obliga restantierul la plata restantelor sau in caz scoaterea imibilului la licitatie


"Scoaterea imilului la licitatie["/i] nu reprezinta obligatia judecatorulu
Procedura de executare silita revine in exclusivitate executorului judecatoresc la cererea oficiala a creditorului
Adriantot a scris:


Dar pentru a invita restantierul la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, cum se procedeaza?
Cine-l invita, prin ce mijloace, cu ce cheltuieli si cine le suporta?



Informarea (sedinta) si eliberarea documentului care atesta parcurgerea acestei etape (proces-verbal sau certificat de informare, de la caz la caz) sunt gratuite.

Convocarea la informare a celeilalte parti, daca este facuta de mediator, la cererea partii soclicitante a procedurii, presupune costuri. Eu nu consider ca este vorba doar de taxele postale, pentru ca se consuma timp, hartie, toner, curent electric, telefon, internet, combustibil sau bilet de tramvai, etc. Asta e o alta poveste si fiecare mediator si-a calculat aceste costuri in raport cu modul in care intelege el sa procedeze si cu gradul in care se implica. Poate ca exista mediatori care suporta cheltuielile postale, daca Trazan2012 cunoaste astfel de cazuri, merita verificat.

Costurile sunt suportate de solicitantul procedurii, cel care transmite invitatia prin intermediul mediatorului.

Convocarea poate fi facuta si de solicitant, cu respectarea anumitor rigori si in acord cu programul mediatorului caruia i-a adresat cererea privind informarea, doar ca mediatorii pot refuza sa faca informarea in astfel de cazuri. Legea le permite acest lucru. In practica se intampla. Exista, desigur, cazuri si cazuri.

Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
mediator_comeaga, utilizator
mediator_comeaga a scris:


Poate ca exista mediatori care suporta cheltuielile postale, daca Trazan2012 cunoaste astfel de cazuri, merita verificat.



Si daca eu va arat ca se poate si asa,adica ca merita verificat !

Da exista,chiar eu am avut o astfel de experienta. Mediatorul mi-a cerut datele pers.chemata la mediere,apoi a trimis prin posta invitatia de mediere.

La final am vrut sa-i platesc mediatorului plata ptr.scrisoare cu confirmare de primire,insa acesta a refuzat,a zis ca lasa de la el si ca plata postala e introdusa in plata pe care am dat-o inainte de mediere.
Cu toate ca nu trebuia asa,ci eu trebuia sa-i platesc cat a platit la posta,dar am nimerit un mediator bun si ieftin,asta dupa ce am cautat mai multi mediatori intreband de pretul ptr.serviciile lor, asa ca am ramas prieteni,si data viitoare cand am nevoie de mediere stiu unde sa ma duc,fara sa mai caut un mediator,si in plus il voi recomanda si altora.

Atentie: Cu cat mediatorul lasa la pret medierea,face alte servicii (cum mi-a facut mie cu posta),cu atat acesti mediatori isi vor face cati mai multi clienti fideli.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
Tarzan2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)