avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Certificat de informare de depus la instanta
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Certificat de informare de depus la instanta

Buna dimineata.
Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se inteleg. Multumesc
PS Dati mi si pasii pe care trebuie sa i urmez, daca nu va deranjez prea mult
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
popescumierleanu, utilizator
Informarea despre avantajele medierii, este obligatorie si gratuita.

Asa prevede legea.

Teoretic, pentru eliberarea acestei dovezi de informare, mediatorul nu ar trebui sa perceapa nicio taxa.

Pasii, sunt urmatorii:

Cine face informarea privind avantajele medierii?

- mediatorul: e recomandabil apelarea la un mediator, fiind singurul profesionist atestat în materie de mediere, care poate sfătui și convinge părțile cum să rămână în procedura de mediere (lista cu mediatori e afișată în fiecare instanță și pe internet);
- legea permite ca efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii să fie realizată de către judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atestă în scris.

Poate, cu mai multe informatii, va ajuta urmatorul articol:

[ link extern ]
In cazul in care partile nu se prezinta impreuna la sedinta de informare privind avantajele medierii, vor fi niste costuri modice generate de procedura de invitare a celeilalte parti la aceasta sedinta.
Cât costă informarea privind avantajele medierii?

Serviciile prestate cu privire la informarea obligatorie sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Inca exista multe confuzii in domeniul medierii, iar una dintre acestea se face intre premediere, mediere si informarea cu privire la avantajele medierii.
Sedinta de informare privind avantajele medierii se poate face doar daca sunt prezente ambele parti. Daca se prezinta doar una dintre parti, se semneaza Contractul de premediere, cu plata cheltuielilor ocazionate de invitarea celeilalte parti. Daca cealalta parte se prezinta la data si ora stabilita, fiind astfel prezente ambele parti, abia atunci mediatorul face informarea gratuita, dupa care partile decid: mediere sau raport de informare.
Cf. art. 26 (1) din Legea 192/206, mediatorul are dreptul la restituirea “cheltuielilor ocazionate de mediere”, legiuitorul referindu-se la totalitatea acestor cheltuieli, inclusiv la costurile generate in patrimoniul mediatorului de trimiterea invitatiei la procedura de informare (taxe postale, costul material al invitatiei, timpul alocat trimiterii acesteia, faxul).
Pentru a exista posibilitatea unei medieri, evident, trebuie sa invitam cealalta parte cel putin la sedinta de informare in urma careia va fi semnat sau nu un contract de mediere.
În dispozitiile art. 2 alin. 1 si alin. 1 indice 1, nu regasim mentionata in mod expres invitarea la mediere printre acele servicii prestate in mod obligatoriu de catre mediator.
In ipoteza in care am considera ca inclusiv invitarea la mediere si pregatirea acesteia reprezinta servicii gratuite, o asemenea prevedere legala ar fi in contradictie cu spiritul Constitutiei. Legiuitorul nu poate obliga o forma de exercitare a unei profesii sa presteze un serviciu gratuit, sa nu pretinda un onorariu pentru serviciul prestat sau cel putin restituirea cheltuielilor ocazionate de prestarea acelui serviciu.
Daca dosarul este deja in instanta, sigur ati primit un termen de 15 zile.
De existenta acestui termen, sigur stiu toate partile aflate in conflict.
Mergeti impreuna la un mediator si acesta o sa va elibereze Certificatul de informare.
Daca nu se prezinta toate partile implicate, mediatorul va elibera un PV de informare.
Daca se prezinta toate partile, eliberarea cerificatului se face gratuit.

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
De la 1 august sedinta de informare privind medierea este obligatorie, altfel pierzi procesul chiar daca ai dreptate pe fondul cauzei codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. De ieri sedinta de informare privind medierea este obligatorie. Daca nu prezinti in in stanta dovada ca ai facut sedinta de informare pierzi ... (vezi toată discuția)