avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxa de mediere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxa de mediere

Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista de intretinere ca si cheltuieli. Este normal?
Cel mai recent răspuns: danae71 , utilizator 17:03, 28 Aprilie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Daca nu ati fost legal citata de catre mediator si ati fost chemata direct in instanta,impunerea taxei de mediere nu are temei legal
Contestati in termen legal impunerea respectiva
Eu nu am fost citata de mediator. Am incercat sa iau legatura cu mediatorul dar asocitatia nu imi permite acest lucru. La dosar nu este depuns nici un act ca a avut loc o mediere. Avocatul a zis din gura in fata instantei ca nu ne-am prezentat. Problema e ca sentinta a fost data. Dar nu precizeaza ca trebuie sa platesc taxa de mediere.Totusi asocitia mi-a pus acea taxa de mediere
In primul rand, sunteti obligata la plata doar a sumelor precizate ca fiind in sarcina dvoastra in hotararea judecatoresca.
In al doilea rand, nu exista taxa de mediere, decat in situatia in care partile au incheiat un acord de mediere.
Sedinta de informare asupra medierii este gratuita conform legii, iar dupa cate spuneti dvoastra, nici macar nu v-ati prezentat la aceasta.
Aveti dreptate cand spuneti ca "sedinta de informare asupra medierii" este gratuita, dar utilizatorul nostru nu a participat la aceasta sedinta din cate relateaza. Asa ca banii ce i se impun acum nu sunt pentru ca a participat sau nu la o prima sedinta la mediere. Sigur ca daca s-ar fi prezentat si-ar fi spus mediatorului ca nu este de acord cu medierea, ca refuza medierea, nu avea nimic de platit la mediator. Nu s-a prezentat.
Dar asociatia de proprietari a apelat la mediator si probabil a incheiat un contract de premediere cu mediatorul. Prin acest contract mediatorul s-a angajat sa faca demersurile pentru invitarea restantierului la mediere, iar pentru acest efort asociatia a achitat o suma de bani. Mediatorul a cheltuit timp si bani pentru a lua legatura cu restantierul, a formulat o invitatie, a trimis prin posta cu confirmare de primire, a discutat poate la telefon sau a fost la usa restantierului daca altfel nu reusea sa ia legatura cu el.
Am spus toate acestea pentru a intelege ca una e sa se prezinte ambele parti la mediator, de mana si alta este ca unul merge la mediator iar celalalt trebuie adus, convoct, determinat sa vina...
Iar daca asociatia a platit meditorului pentru aceste servicii, este firesc ca suma sa fie recuperata de la restantier. Noi nu am asteptat niciodata sa hotarasca vreo instanta ceva, ci am trecut pe lista de plata, in sarcina restantierului, orice cheltuiala facuta de asociatie pentru recuperarea debitelor: cheltuieli cu notificarile, cu medierea, cu onorariul avocatului, cu privilegiu imobiliar (atunci cand se platea), cheltuieli de executare... Unele din acestea pot fi cerute de reprezentantul asociatiei in instanta dar altele nu, in functie si de momentul realizarii acestor cheltuieli. Dar asociatia trebuie sa le recupereze de la cel pentru care au fost facute.

Alte discuții în legătură

Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)