avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta Intretinere

Buna ziua,
Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca in caz contrar in termen de 7 zile nu achit suma vor fi nevoiti sa se adreseze justitiei,cheltuieli de judecata si onorariul avocatului.Este rea credinta din partea asociatie sau asa este legal.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:15, 7 Iulie 2013
LEGEA 230 06/07/2007


(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu
imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individu
ale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor
bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la
cheltuielile asociaţiei de
proprietari, după cheltuielile de judecată datorate
tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publ
icitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari,
pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din
care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preş
edintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui
înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară priv
itoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.


Nu este rea vointa din partea a sociatiei de proprietari
masura actionarii in instanta este legal prevazuta si are rolul de a conduce la recuperarea sumelor cu titlu de restanta
Daca intr-un imobil de 40-50 de apartamente,10 locatari acumuleaza sume cu titlu de restanta,asociatia initial achita sumele aferente rau platnicilor dar daca acestia staruie sa nu plateasca intreaga asociatie risca sa ii fie provizoriu sistate furnizarea de utilitati
Nu este rea credinta din partea asociatiei ,este obligatie legal prevazuta in legea in vigoare
Asa este legal.
Dv. trebuie sa va achitati consumurile luna de luna, tot asa cum va achitati curentul electric din apartament, telefonul, cablul si asa cum va cumparati painea pentru hrana.
Pe toate trebuie sa platiti, daca vreti sa le aveti.
In cazul in care plataintretinerii este de ultima prioritate pentru dv., asociatia va instiinteaza ca pentru ea incasarea banilor si plata facturilor la furnizori este prioritate nr. 0 (zero).

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Cum adica rea credinta? Cine vreti sa va plateasca cheltuielile de intretinere?
Pistruiatu a scris:
Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca in caz contrar in termen de 7 zile nu achit suma vor fi nevoiti sa se adreseze justitiei,cheltuieli de judecata si onorariul avocatului.Este rea credinta din partea asociatie sau asa este legal.

Este bunavointa din partea asociatiei de proprietari. Presedintele asociatiei de proprietari incearca sa va aduca aminte ca aveti datorii si in mod sportiv, deschis, cinstit... va explica faptul ca asociatia va fi nevoita sa va actioneze in instanta daca nu achitati datoriile.
Asociatia, putea, fara sa va notifice, asa cum a catut-o acum, sa va instituie privilegiu imobiliar pe apartament si sa va actioneze in instanta fara sa va anunte. Ati fi primit citatia cu primul termen de judecata stabilit de Judecatorie.
Asa ca treceti pe la asociatie, discutati, platiti debitele si multumiti-le pentru ca v-au adus aminte.
nu mai exista obligatia unei...medieri?

Alte discuții în legătură

Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)
Trimitere in judecata rau-platnici cheltuieli de bloc evasinai evasinai Buna ziua, V-as ruga frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am un rau platnic , nu plateste cheltuieli comune de bloc de 1 an . As vrea sa-l dau in ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani asociatie de proprietari silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Situatia in asociatia noastra este (am consultat forumul pt acest caz): - reabilitare termica realizata de catre asociatie - cativa proprietari ... (vezi toată discuția)