avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Trimitere in judecata rau-platnici cheltuieli de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Trimitere in judecata rau-platnici cheltuieli de bloc

Buna ziua,
V-as ruga frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am un rau platnic , nu plateste cheltuieli comune de bloc de 1 an . As vrea sa-l dau in judecata pentru plata restantelor. Imi puteti spune care sunt pasii de urmat si ce costuri implica.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:40, 20 Decembrie 2013
Interventie moderator

Rog utilizatorii care doresc sa raspunda la acest topic sa arate la modul concret cum trebuie sa procedeze doamna pentru actionarea restantierilor.
Ce are de facut pas cu pas, probabil e la prima actiune de acest gen si ii trebuie indrumari explicite, nu texte de lege.
Pentru a ajunge in instanta este bine sa pregatiti mai intai aceasta actiune, sa faceti niste pasi care uneori pot rezolva problema pana a inregistra cererea la judecatorie.

- Daca proprietarul este restantier, administratorul sa-i aplice penalizari conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv al asociatiei dumneavoastra
- Acum, avand o asemenea intarziere, trimiteti proprietarului restantier o notificare prin care-i aduceti la cunostinta ca are debite restante in suma de...xx lei si ca daca nu achita aceste debite in termen de 15 zile de la primirea notificarii, va fi actionat in judecata.
- Notificarea o faceti in doua exemplare din care unul o sa-l trimiteti prin posta cu confirmare de primire (4-5 lei)
- In acelasi timp cu trimiterea notificarii, presedintele asociatiei sa mearga la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara cu ultimele trei liste de plata, sa completeze acolo o cerere si sa instituie privilegiul imobiliar pe aparatament.
- Daca trec cele 15 zile stipulate in notificare si nu da semne de viata, mergeti la un mediator si incheiati cu acesta un contract de premediere in baza caruia mediatorul va lua legatura cu restantierul si-l va invita la o sedinta...
- Daca nici dupa incercarea cu mediatorul nu se rezolva (nu se prezinta la mediator, nu achita la asociatie, nu vine sa-si ia un angajament de plata si sa plateasca partial...) formulati o cerere si chemati-l in judecata. Inregistrati cerea la registratura judecatoriei insotita de liste de plata, sistemul propriu de penalizari, actul de infiintarea a asociatie (incheierea de infiintare), procesul verbal al adunarii generale in care s-a stabilit procentul de penalizari...., si documentele prin care demonstra demersurile facute pana acum: notificare, privilegiu, mediere...
Aceeasi problema este si la mine in bloc. O persoana nu a platit cam de un an de zile si intre timp s-a mutat. Apartamentul este gol, nu avem de unde sa il luam pe proprietar.
Cazul nostru este insa si mai complicat pentru ca nu suntem constituiti in Asociatie de proprietari, nu avem personalitate juridica, etc. Deci probabil sumele restante vor fi impartite la toata lumea, altfel nu vad cum putem rezolva problema.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013
ContSters306175, utilizator
Ca mediator ,va recomand solutionarea problemei pe cale amiabila. Cunosc foarte bine problematica asociatiilor de proprietari, inclusiv cea legata de debitorii rau platnici, pentru ca am avut si eu , la un moment dat, calitatea de presedinte si, ulterior, de administrator.de condominiu.In calitate de mediator,va pot spune ca mai multe asociatii de proprietari m-au abordat pentru solutionarea problemelor pe calea medierii si surpriza placuta a fost ca o parte din cauzele deduse medierii au putut fi solutionate prin incheierea unui acord de mediere. Calea instantei incepe cu angajarea unui avocat, iar procesul poate dura 2-3 ani.Conform prevederilor legii, in instanta trebuie sa faceti dovada ca ati fost informat cu privire la mediere.In acest sens, mediatorul va elibera un certificat de informare cu privire la mediere sau proces verbal de informare, in situatia in care partea invitata la mediere, respectiv debitorul nu da curs invitatiei
Enereco a scris:
Apartamentul este gol, nu avem de unde sa il luam pe proprietar.

Nu are importanta ca apartamentul este gol sau nu. Nu are importanta unde este acum proprietarul. Faceti toate demersurile pentru recuperarea debitelor, firesc, normal: calculati penalizari, trimiteti notificare prin posta cu confirmare de primire, instituiti privilegiu imobiliar, invitati-l la mediator, apoi cu toate aceste dovezi introduceti cererea la judecatorie. Pentru toate acestea nu va trebuie decat sa-i stiti numele. Adresa pe care faceti toate aceste actiuni este adresa apartamentului.
Cazul nostru este insa si mai complicat pentru ca nu suntem constituiti in Asociatie de proprietari, nu avem personalitate juridica, etc. Deci probabil sumele restante vor fi impartite la toata lumea, altfel nu vad cum putem rezolva problema.

Discutati cu vecinii si constituiti-va in asociatie de proprietari. Nu repartizati debitele acelui restantier celorlalti proprietari pentru ca nu este legal iar daca faceti asta luna viitoare vor lua exemplu si altii. Daca o sa constatati ca peste 3-4 luni nu-si achita cotele jumatate dintre proprietatri, ce faceti, repartizati debitele acestea celorlati, celeilalte jumatati!?
Constituiti-va in asociatie si gestionati-va conform legii.

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)