avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mediere sau actionare in instanta restantier?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mediere sau actionare in instanta restantier?

Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile.
Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu actionarea in judecata?
Din punct de vedere al costurilor, ce este mai avantajos?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:02, 25 August 2014
Din punct de vedere al costurilor, fara indoiala medierea, insa, la aceasta procedura nu veti putea recurge decat cu acordul celeilalte parti, astfel ca daca datornicii dumneavoastra nu vor consmiti, doar calea instantelor de judecata ramane unica solutie.
Actionarea in instanta este mai sigura,in conditiile in care proprietarii sunt solvabili
mihaela6202 a scris:
Din punct de vedere al costurilor, ce este mai avantajos?

Pentru recuperarea restantelor asociatia poate avea costuri ce pleaca de la "zero" si cresc treptat pana la executarea silita.
Pasii la indemana asociatiei:
- aplicarea de penalizari conform sistemului propriu de penalizari; in acest caz asociatia nu are costruri si are chiar venituri suplimentare ce se contabilizeaza in fondul de penalizari. Unii restantieri vor veni sa-si achite restantele cand vor vedea ca penalizarea este de 72%/an fata de o dobanda bancara de 5-7%/an.
- instituirea privilegiului imobiliar pe apartament, pentru suma datorata; nu costa nimic si unii restantieri vor veni la asociatie sa achite debitul pentru ca privilegiul impune restrictii asupra apartamentului.
- notificarea restantierului prin scrisoare cu confirmare de primire; costa 4-5 lei si iar poate sa-i determine pe unii sa plateasca.
- invitarea la mediere; poate sa va coste 40-50 lei doar pentru ca mediatorul sa faca invitatia, sa-l contacteze pe restantier, sa stabileasca intalnirea partilor... Apoi sedinta de informare este gratuita. Doar daca restantierul accepta medierea, acesta plateste onorariul mediatorului.
- chemarea in judecata a restantierului; fara avocat nu va costa nimic; cu avocat timpul se scurteaza, sansele asociatie cresc... iar onorariul se poate negocia; in final daca asociatia castiga procesul, se pot cere restantierului in aceeasi instanta sa suporte cheltuielile de judecata.

Asadar pana la judecata e bine sa parcurgeti pasii de mai sus pentru ca timpul este mai scurt la fiecare (un proces poate dura 1-3 ani) iar costurile sunt cum ati citit.
Multumesc frumos, dar :
- de penalizarea deja aplicata nu s-a speriat nimeni, dovada ca nici ca le pasa de suma adunata
- scrisoarea trimisa cu confirmare de primire a refuzat sa o primeasca
- Privilegiul imobiliar nu-l va speria, deoarece apartamentul este depus garantie la banca fiind achizitionat prin credit bancar
- raman celelalte doua solutii, medierea si actionarea in judecata, si am ajuns de fapt la aceeasi problema !?





E bine ca ati facuta acesti pasi.
Dar eu nu cred ca avand mai multi restantieri, nici unul nu a reactionat la penalizari, notificare sau privilegiu. Apoi toti restantierii au apartamentele cumparate prin banca?
In sfarsit daca ati ajuns aici, invitati-i la mediere si poate se trezesc. Costul este nesemnificativ cu medierea.
Cand ajungeti in instanta sa depuneti la dosar dovezile ca ati notificat prin posta (copie a continutului si a plicului nedesfacut asa cum l-a adus postasul inapoi), copie a privilegiului si documentul elinberat de mediator. Atasati cererii de chemare in judecata copia actului de infiintarea a asociatiei, copia CIF, copia sistemului propriu de penalizari, copii ale listelor de plata pentru intreaga perioada de cand nu a platit si calculul separat al penalizarilor.
Succes!

Alte discuții în legătură

Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)
Necesitatea medierii TRIFU-PAUL TRIFU-PAUL Va rog sa imi spuneti daca in cazul asociatiei de proprietari inainte de a actiona in instanta un restantier mai este necesara medierea sau informarea despre ... (vezi toată discuția)
Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)