Tariful de mediere nu este de 350-400 lei ci se stabileste discutand cu mediatorul Eu am spus doar ca atat am platit noi. Asta nu inseamna ca ar fi o regula. E doar un caz concret.
Puteti sa faceti dumneavoastra, asociatia, presedintele asociatiei invitatia si sa mergeti impreuna la mediator. Dar eu cred ca atunci cand reprezentantul asociatiei se intelege cu restantierul nu mai este cazul sa se mearga la mediator. Pot discuta si pot incheia un contract de esalonare intalnindu-se la sediul asociatiei. De aceea se apeleaza la mediator in primul rand pentru ca restantierul nu vrea sa platesca, nu vrea sa discute, nu reactioneaza... si-atunci asociatiei ii este necesar in instanta dovada ca a incercat medierea. Cum a incercat? Apeland la mediator sa-l invite pe restantier la o discutie unde i se prezinta avantajele si procedura medierii s.a.m.d.
Asociatia (blocul, cum spuneti dumneavoastra) trebuie sa faca aceste demersuri: notificare, mediere, instituire privilegiu... actionare in instanta si sigur ca fiecare din acestea nu se pot face fara cheltuieli.
Dar daca i se pare cuiva din conducerea asociatiei ca ar fi mult 5 lei pentru a trimite restantierului, prin posta, o notificare cu confirmare de primire, asta e. Nu o faceti si supotati-i in continuare cotele de cheltuieli 100-400 lei/luna.
Din 10 restantieri notificati in primele 6 luni ale anului jumatate au venit la asociatie si-au achita la zi, 3 au facut catreva plati partiale si doar 2 nu au reactionat de nici o culoare.
Apoi instituirea privilegiului ce costa 100 lei plus maruntis efectiv de metal (0,1% din debit), iar poate sa-i determine pe unii sa vina la asociatie si sa achite debitul.
Daca gasiti un mediator asa cum am gasit noi si-i platiti 50 de lei pentru a invita restantierul la sedinta de mediere de informare, iar este posibila ca restantierul invitat (indiferent ca raspunde sau nu la invitatie), sa vina la asociatie sa achite.
Deschiderea actiunii in instanta nu costa mai nimic asociatia daca presedintele reprezinta asociatia in proces. Iar la prima citatie primita de restantier este posibil iar ca restantierul sa vin la asociatiei si sa achite.
Asa ca, domnilor presedinti, apelati la aceste metode putin costisitoare, dar care necesita ceva munca de pregatire a documentatiei si o sa vedeti ca in 90% din cazuri nu ajungeti pana la executare silita si incasati banii de la restantieri.
Revin pentru ca intrebarea dumneavoastra din final
De unde are blocul atatea fonduri sa le avanseze, oare s-a gandit legiuitorul??
a ramas nelamurita.
Legiuitorul a prevazut obligativitatea constituirii fondului de rulment, a fondului de reparatii, posibilitatea prevazuta tot de lege de a constitui si alte fonduri speciale, a reglementat si aducerea de venituri in bugetul asociatiei din alte surse (penalizari, exploatarea proprietatii comune, alte venituri).
Totusi daca ati fi fost legiuitor cum ati fi stabilit prin lege? De unde sau cine sa suporte cheltuielile necesare pentru recuperarea debitelor? Logic, cum ati fi prevazut dumneavoastra in lege?