Datorita unor probleme familiare am acumulat o datorie mare la intretinere.Acum, administratorul asociatiei a venit si mi-a spus ca trebuie sa merg la notariat sa imirecunosc datoria.Care vor fi urmarile?
probabil vrea sa inceapa executarea silita asupra dvs. in loc sa va dea in judecata ca sa obtina tilu executoriu , va pune sa mergeti la notar. este mai ieftimn pentru ambele parti.
La notariat dar poate ca se vrea autentificarea unui angajament de plata sau a unui contract de esalonare, ceea ce mi se pare corect.
Proceduri asemanatoare (angajament de plata, esalonare) pot fi parcurse direct intre presedintele asiociatiei si restantier sau prin intermediul unui mediator.
Un contract de esalonare sau un angajament de plata intocmit printr-un mediator poate fi investit, in cazul nerespectarii lui, cu formula executorie.
Oricare din aceste angajamente au avantaje atat pentru restantier cat si pentru asociatie: restantierul poate plati esalonat fara costuri suplimentare ocazionate de un proces iar asociatia se asigura ca va incasa restantele si va avea o baza solida sa treaca la pasul urmator (instanta sau executare) in cazul cand restantierul nu respecta angajamentul.
Mediatorii percep o taxa care nu e chiar de neglijat, asa ca exista costuri.
Totusi, din p.d.v. psihologic este o metoda mai putin stressanta, desi finalitatea poate fi aceeasi.
Am incercat medierea pentru patru proprietari in acest an, prin intermediul celui mai apropiat mediator din preajma blocului, fara sa aleg, sa cercetez...
Am incheiat de fiecare data cate un contract de premediere contra sumei de 50 lei. Prin acest contract mediatorul s-a angajat sa faca eforturi si sa invite restantierul la o intalnire pentru a realiza o intelegere intre acesta si presedintele asociatiei.
Toti s-au prezenta la intalnire la ore stabilite de comun acord.
Din cestia trei nu au vrut sa incheie un contract de mediere dar au venit la asociatie si-au incheiat un contract-angajament de plata, achitand apoi debitele. Unul singur a acceptat incheierea unui contract de mediere, a achitat 300 lei mediatorului si ne-am inteles in fata acestuia, dupa doua sedinte la interval de doar o zi, ca va plati debitele la niste termene... toate acestea consemnandu-se in scris in trei exemplare.
Mie mi se pare o solutie buna si in situatia cind nu au acceptat medierea si-au platit debitele inclusiv cei 50 lei pentru precontract pe care-i achitase asociatia, dar si pentru cazul cand a acceptat incheierea contractului de mediere costandu-l 350 lei cu tot cu premediere.
Daca asociatia introducea actiune in instant, onorariul avocatului care ar fi reprezentat asociatia, din experienta noastra, ar fi fost de minim 500 lei. Iar restantierul poate-si angaja si el un avocat pe care-l platea, poate se apela si la un expert contabil stabilit de instanta, putand ajunge astfel la cheltuieli de minim 1500 lei peste debitele pe care trebuia sa le achite.
De aceea am considerat ca medierea poate fi convenabila.