avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani asociatie de proprietari

Buna ziua,

Situatia in asociatia noastra este (am consultat forumul pt acest caz):
- reabilitare termica realizata de catre asociatie
- cativa proprietari (4 din 18) nu au fost de acord cu reabilitarea (si, implicitat cu plata aferenta lor per cota parte indiviza) pe motiv ca ei locuiesc la mansarda si nu au pereti exteriori. Chiar Presedintele asociatiei face parte dintre acestia.
- luna Noiembrie este ultima luna in care trebuie platita ultima rata. Acesti proprietari nu au platit deloc
- firma de constructii ne-a instiintat ca ne va da in judecata daca nu respectam contractul si termenele de plata
- plata ratelor per proprietar este urmarita pe un tabel separat, afisat la avizier. Incasarile se fac de 2 ori pe luna.

Intrebare:
- ce trebuie sa facem pentru ai putea actiona in judecata? Trebuie sa mergem initial la Mediator (am citit atatea legi / articole ca nu mai stiu daca este obligatoriu sau nu)?
- ce documente trebuiesc aduse la dosar?
- cine trebuie sa deschida actiunea? cine trebuie sa reprezinte asociatia?

Mentionez ca Presedintele a semnat contractul de antepriza dar refuza sa fie de acord cu suma care-i revine (cf cota parte indiviza) pe motivul de mai sus.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:57, 2 Septembrie 2015
Luati legatura cu un mediator sa va indrume.
elga50 a scris:

Luati legatura cu un mediator sa va indrume.


Revin cu o noua situatie: intre timp am schimbat Presedintele Asociatiei si am cerut Administratorei sa adauge restatntierii la aceste cheltulieli de reabilitare pe tabelul Lunar de checltuieli. Administratora refuza:
- pe motiv ca nu asa am pornit de la inceput si ca nu este Ok din punct de vedere contabil ???
- adauga aceste restante daca Asociatia ii da o declaratie in care isi asuma raspunderea pentru viitoare posibile "necazuri" pricinuite de aceasta adaugare.

Intrebari:
- este corect sa adugam aceste sume pe Tabelul Lunar de cheltuieli chair daca initial situatia era urmarita separat? baza legala?
- este ok sa dea Asociaita dispensa de responsabilitati Administratorei, in aceasta cauza?
- cum putem sa-i punem la plata penalizarilor daca sumele datorate nu apar pe Tabelul de Cheltuieli?

Cum sa procedam? Dorim sa-i actionam in judecata pe cei 2 restantieri.
Administratorul dumneavoastra poate avea dreptate in sensul ca nu poate sa repartizeze acum pe lista de plata niste cheltuieli doar pentru faptul ca cineva din asociatie ii spune acest lucru.
Asa ca discutati situatia in sedinta membrilor comitetului executiv, impreuna cu presedintele si cenzorul asociatiei. Consemnati in registrul de procese verbale ca ati decis repartizarea pe lista de plata a sumelor....
Aceasta decizie luata de conducerea asociatiei se aduce la cunostinta administratorului care trebuie sa se conformeze. Asa raspunderea pentru aceasata decizie este a conducerii asociatiei (asa cum este legal) si nu a administratorului.
Administratorul executa dar creati-i cadrul legal. Iar cadrul legal este decizia de care spuneam.
multumesc de raspuns. asa vom proceda.
mai am o intrebare: mai este valabila "obligativitatea" de a merge mai intai la mediator? din ce am inteles, nu mai este obligatoriu si putem merge direct in instanta.
multumesc.
Este posibil ca sa ajungeti in instanta si sa va respinga cererea daca nu procedati corect. Pana a ajunge in instanta rezolvati cu repartizarea datoriilor pe lista de plata. Apoi calculati penalizari, notificati in scris restantierii, instituiti privilegiul imobiliar si incercati medierea.
Fiecare din aceste demersuri pot determina restantierul sa plateasca si sa nu mai fie cazul sa ajungeti in instanta.
Nu e obligatorie notificarea, privilegiul sau medierea dar fiecare din aceste costa putin, va ia putin timp si mai ales constituie dovada in instanta ca ati incercat.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli comune handsu handsu In cazul in care un proprietar are datorii la contributia la cheltuielile comune ale cladirii , asociatia poate infiinta privilegiu imobiliar asupra ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Instituire privilegiu imobiliar toma necredinciosul toma necredinciosul Nefiind de specialitate, vreau sa stiu ce inseamna ,,Instituire privilegiu imobiliar,,, concret, eventual articol de lege, si: - daca se poate institui acest ... (vezi toată discuția)