avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura de dare in judecata a restantierilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura de dare in judecata a restantierilor

Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea mea. Unul are 41 000,00 lei si altul 32 000,00 lei. Am inteles ca exista un formular de cerere catre tribunal pt. dare in judecata dar nu stiu prea multe amanunte si nici daca este necesar un avocat pt. acest lucru. Proprietarii respectivi nu vor sa comunice in nici un fel cu asociatia, iar la insistentele mele unul din ei a achitat 200 lei anul trecut si de atunci .... pauza. Va multumesc anticipat, daca ma puteti ajuta.
1 Datoriile mai vechi de 3 ani... se prescriu...


2 .Pentru de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei:
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă īn aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Pentru penalizari:
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de īntārziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Pentru privilegiu imobiliar cu rang prioritar
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor īn interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se īnscrie īn registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui īnscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Notă: Īnaintea acţiunii īn justiţie se recomandă conducerii asociaţiei de proprietari să transmită
restanţierului, prin poştă cu confirmare de primire, o NOTIFICARE-SOMAŢIE şi să exercite dreptul de privilegiu imobiliar pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari
Acţiunea propriu-zisă
Conform prevederilor legale īn materie, asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar (privat sau de stat, persoană fizică sau juridică, romān sau străin) pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clădirii dacă suma reprezintă o restanţă de minim 3 luni.
Cererea de chemare īn judecată, va fi formulată către judecătoria competentă teritorial (īn raza căreia īşi are domiciliul pārātul-restanţierul) de către asociaţia de proprietari reprezentată de către preşedinte sau de către o altă persoană īmputernicită īn mod expres de către acesta.
La cerere se ataşează următoarele acte īn copie, īn 2 (două) exemplare:
- Īncheierea judecătorească şi codul fiscal al asociaţiei de proprietari;
- Listele de plată din care sa reiasă suma datorată;
- Centralizator pe apartamentul respective, semnat de preşedinte şi administrator care să cuprindă cotele restante aferente fiecărei luni īn parte, cu calcularea separată a penalităţilor aplicate fiecărei cote şi numărul de zile pentru care au fost percepute;
- Procesul-verbal al adunării generale prin care s-a hotărāt sistemul de penalizări şi procentul de penalizare aplicat pentru fiecare zi de īntārziere;
Precizări:
- Acţiunea este scutită de plata taxei de timbru.
- Acţiunea īn numele asociaţiei de proprietari este relativ simplă, dacă dosarul conţine toate documentele mai sus menţionate.
- Ea poate fi facută de preşedintele asociaţiei sau de către oricare altă persoană din cadrul asociaţiei care este īmputernicită in acest sens -administrator, cenzor, membru comitet executiv, proprietar, altă persoana fizică -, la costuri mult mai mici decāt atunci cānd se face prin angajarea unui avocat
- Īn prezent aceasta este singura soluţie de a recupera restanţele de la un restanţier.
Executarea silită
Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, īn momentul īn care devine definitivă şi irevocabilă, poate fi investită cu formulă executorie şi pusă īn executare prin oricare din modalităţile permise de Codul de procedură civilă. Astfel, asociaţia de proprietari se va adresa īn acest sens unui birou de executori judecatoreşti cu solicitarea de a se iniţia executarea silită asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului sau executarea silită prin poprirea pe salariul de la locul de muncă sau pe pensie (plata către asociaţie pentru debitul respectiv fiind efectuată de către angajator sau casa de pensii). Asociaţia de proprietari, īn funcţie de valoarea creanţei şi a bunurilor, salariului sau a pensiei de care dispune debitorul, īşi va alege modalitatea efectivă de executare silită.
Dreptul de a cere executarea silită a hotărārii judecătoreşti se prescrie dupa trecerea unui termen de 3 ani de la naşterea sa, adică de la data ramānerii definitive a hotărārii judecătoreşti.



Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
valitinu, utilizator
Interventie moderator
@valitinu
Va rog sa precizati sursa din care ati facut copy-paste, editandu-va mesajul de mai sus.

Desi informatiile sunt folositoare trebuie sa respectam si deci sa evidentiem sursa informatiei.
O PRIMAVARA FRUMOASA TUTUROR! Multumesc VALITINU, datoriile sunt intradevar mai mari de 3 ani, dar faptul ca am obtinut suma de 200 lei si pe chitanta este scris restul de plata, consider ca este in favoarea asociatiei. Am obtinut angajament de plata semnat de cei 2 proprietari in care se mentiona ,, recunosc ca am de plata suma de.....si ma oblig sa achit lunar suma de 100 lei``.dar sunt sigura ca nu au de gand sa plateasca. Exista o cerere tip de dare in judecata ca sa pot demara procedurile?
Daca acei proprietari respecta graficul de esalonare, atunci nu aveti de ce sa-i actionati in instanta. Ca dvs. credeti ca nu au de gand sa se tina e cu totul altceva. Cum incalca acel acord, abia atunci va puteti adresa instantei.
elga50 a scris:

Interventie moderator
@valitinu
Va rog sa precizati sursa din care ati facut copy-paste, editandu-va mesajul de mai sus.

Desi informatiile sunt folositoare trebuie sa respectam si deci sa evidentiem sursa informatiei.





[ link extern ]



[ link extern ]
sunt niste informatii importante, deosebite...
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
valitinu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instituire privilegiu imobiliar toma necredinciosul toma necredinciosul Nefiind de specialitate, vreau sa stiu ce inseamna ,,Instituire privilegiu imobiliar,,, concret, eventual articol de lege, si: - daca se poate institui acest ... (vezi toată discuția)
Intretinere la asociatia de proprietari neplatita Mimita5 Mimita5 Buna seara, am 2000 Ron intretinere neplatita, 4000 penalitati, 500 fond de reparatii si 300 penalitati la fondul de reparatii si platesc In fiecare luna 300 ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari drepturi raduro raduro asociatia de proprietari a luat decizia sa debranseze un nr de 10 familii de la apa calda de catre administrator impreuna cu un instalator avem restanta la ... (vezi toată discuția)