avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instituire privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instituire privilegiu imobiliar

Nefiind de specialitate, vreau sa stiu ce inseamna ,,Instituire privilegiu imobiliar,,, concret, eventual articol de lege, si:
- daca se poate institui acest privilegiu pentru un proprietar cu datorii imense la consum, preventiv, pentru ca deja avem un caz in care Asoc, nu a instituit acest privilegiu, si acum ap. cu datorii a schimbat doi proprietari, iar noi putem sa ne luam ramas bun de la acesti bani, persoana plecata in strainatate #-o
Temei de drept al instituirii privilegiului - Art. 51 Lg230/2007
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu
asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de
contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2)Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea
presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a
cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt
scutite de taxa de timbru.

Sfatul meu este sa instituiti urgent acest privilegiu si sa actionati in instanta restantierul respectiv pe de o parte pentru a nu interveni prescriptia si pe de alta parte pt ca numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive va veti putea recupera sumele restante.

Gerberga
,,Sfatul meu este sa instituiti urgent acest privilegiu si sa actionati in instanta restantierul respectiv pe de o parte pentru a nu interveni prescriptia si pe de alta parte pt ca numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive va veti putea recupera sumele restante. ,,

Multumesc mult, despre ,,pentru a nu interveni prescriptia,, va rog sa ma lamuriti care este termenul de prescriptie, eventual art, de lege?
3 ani de la scadenta fiecarei liste de plata.
Multumesc mult pentru raspuns, si nu vreau sa abuzez, dar va rog din suflet sa-mi dati si articolul de lege, sau macar legea si o consult eu.
Cititi Codul Civil art. 2500 si urmatoarele.

Alte discuții în legătură

Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Miliare Miliare As dori sa intreb un specialist in legislatie (avocat, jurist etc) daca cesiunea de creanta poate fi utilizata de catre asociatiile de proprietari (persoana ... (vezi toată discuția)