avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Radierea privilegiului imobiliar de către ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari

Bună ziua!
Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj?
Sunt președintele unei asociații de proprietari.
Am cerut privilegiul imobiliar pentru 4 apartamente ale unor datornici.
Unul dintre ei a plătit suma datorată asociației în scurt timp.
Când m-am dus să radiez privilegiul, părerile operatorilor de la OCPI sunt împărțite cu privire la modul de soluționare a radierii.
Unii cred că trebuie să merg la notar cu restanțierul și să își asume responsabilitatea notarul că: eu sunt eu, președintele, că sunt lucidă când afirm că vecinul și-a plătit datoria, că vecinul e vecinul, dar mai ales alți bani din buzunarul fostului datornic către notar.
Cu mare ușurință privilegiul a fost înregistrat în favoarea asociației, după constituirea unui mini-dosar cu legalitatea și legitimitatea poziției de președinte și condițiile necesare formulării cererii de privilegiu imobiliar, precum și obligația mea de președinte de a lua măsuri cu restanțierii de meserie.
Când am invocat Legea 198/2018 unde scrie simplu și clar ce am de făcut în termen de 10 zile, mi s-a răspuns că OCPI funcționează după legile lor, iar eu, președintele, după Legea ,,mea,,.
Vă rog, dacă aveți timp, informați-mă unde este scris că președintele se duce cu fostul restanțier la notar!
Când se primesc documentele pentru instituirea privilegiului, oportunitatea și legalitatea cererii unui președinte este după legea asociațiilor, caz în care OCPI ține cont de Legea ,,președintelui de asociație,,.
Se pare că se face o confuzie între vânzarea unui imobil grevat sau nu de datorii, care are ca piesă în dosar declarația notarială a lipsei datoriilor la asociație, și această speță.
Am citit DECIZIA nr. 748 din 22 noiembrie 2018
referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari
EMITENT
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 22 februarie 2019

în care scrie, la fel de simplu:
,,Art. 12. ... „(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță. Privilegiul se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate“.
Art. 13. Legea nr. 230/2007 a fost abrogată prin Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor...
Art. 18.Mai mult decât atât, achitarea datoriei conduce la stingerea garanției care însoțea creanța. De aceea, textul de lege criticat precizează că privilegiul se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari, dar și la cererea proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate. ,,

Cum trebuie să procedez pentru a convinge lucrătorii (unii dintre ei, la care nu-mi doresc să ajungă nicio cerere de a mea) că ceilalți colegi ,,interpretează,, corect speța?

Cu ce legi să mă înarmez pentru o eventuală audiență la directorul OCPI Craiova?

Vă mulțumesc anticipat pentru orice răspuns!

Cu stimă!
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
DaniSarah, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:41, 25 Noiembrie 2020
Contactati personal registratorul sef al ocpi unde ati institit privilegiul imobiliar
Asociatia de proprietari prin reprezentant legal dv a instituit privilegiul in baza listei de intretinere
Privilegiul imobiliar se ridica de catre asociatia de proprietari pe baza documentului justificativ=chitanta de plata care atesta achitarea sumei cu titlu de restanta fara alte formalitati
Mulțumesc! Mi-au primit documentele și așteptăm surpriza respingerii sau soluționării.

Buna ziua! Nu va suparati,care a fost demersul pana la urma? Este nevoie sa se mearga la notar? Noi avem de ridicat un privilegiu instituit pe apartament de catre un fost presedinte al asociatiei iar presedinta actuala stie ca vrem sa ridicam privilegiul,vrea sa ne ajute insa nu stie ce are de facut?
Privilegiul a fost instituit tocmai in anul 2012,noi suntem la zi cu intretinerea de cand hău...tin sa mentionez ca suntem din Bucuresti noi,am vazut ca dvs sunteti din Dolj,dar totusi daca ma puteti ajuta cu un sfat...?
Dvs cum ati procedat pana la urma?
Va multumesc frumos!
DaniSarah a scris:

Mulțumesc! Mi-au primit documentele și așteptăm surpriza respingerii sau soluționării.

Legea 196/2018
Articolul 80
(1)Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.

(2)De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele datorate.

(3)Ipoteca imobiliara legala se inscrie in cartea funciara la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta, numai dupa implinirea termenelor prevazute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliara legala se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.

(4)Presedintele asociatiei de proprietari are obligatia radierii ipotecii imobiliare, legale, in termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorata cu titlul de restanta a fost platita de catre proprietar.

(5)Pentru nerespectarea termenului prevazut la alin. (4), presedintele asociatiei de proprietari raspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.

(6)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la ipoteca imobiliara legala si privilegiul general mobiliar prevazute la alin. (1) si (2) sunt scutite de tarif sau taxa de timbru.

(7)Executorii judecatoresti sunt obligati sa instiinteze in scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, asociatia de proprietari cu privire la termenele de interventie si la posibilitatea interventiei in cursul executarii silite pornite de un creditor impotriva debitorului, proprietar in condominiul in care este constituita respectiva asociatie de proprietari.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației DaniSarah DaniSarah Bună seara! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Craiova/Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)