As dori sa intreb un specialist in legislatie (avocat, jurist etc) daca cesiunea de creanta poate fi utilizata de catre asociatiile de proprietari (persoana juridica romana fara scop patrimonial) in scopul recuperarii datoriilor de la rau-platnici. Si in cazul in care poate fi utilizata, daca exista limita legala in a cesiona creanta catre persoane juridice specializate sau poate fi facuta si catre persoane fizice. Multumesc mult.
Dispozitiile in vigoare care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari nu prevad cesionarea creantelor
In opinia dv care este persoana fizica in favoarea careia asociatia de proprietari poate cesiona o creanta?
La nivelul asociatiei de proprietari,cesionarea creantei nu se justifica ,in conditiile in care in multe cazuri nu este garantata recuperarea debitului,iar implicarea unui contract de cesionare implica riscul majorarii prejudiciului inregistrat in evidenta financiar-contabila a asociatiei de proprietari
Toate creantele, indiferent de natura lor sau de obiect ori de modalitati, pot fi, in principiu, cesionate, in totalitate sau in parte, chiar daca sunt litigioase. Exceptie fac creantele alimentare, salariale, alocatiile familiale, pensiile
cesiunea este conventia/intelegerea facuta intre creditorul cedent ( asociatie) catre cesionar impotriva unui tert (restantier)
pentru a opera debitorul trebuie notificat .
cesiunea se poate face si la o suma mai mica cu acordul asociatiei
Dupa cum a spus si dl. Tanasescu, aproape orice creanta poate fi cesionata iar partile trebuie sa fie capabile de a contracta (nu conteaza ca e PF/PJ).
Nu vad insa rostul cesiunii in conditiile in care veti vinde creanta la un pret mai mic decat valoarea acesteia si asociatia are totusi mici parghii legale pt recuperarea creantei (privilegiu imobiliar).
Intrebarea se pune in situatia in care o asociatie are de recuperat sumele in discutie si fara a exista o hotarare judecatoreasca, cesionand aceste creante.
Interventie moderator
Multumesc domnilor consultanti pentru raspunsuri, rugandu-i sa mai treaca din cand in cand si pe la sectiunea noastra deoarece avem destule topicuri referitoare la restantieri. :)
:bow:
Ce v-am spus mai devreme referitor la privilegiu nu presupune existenta unui litigiu ci a unei creante (restante la intretinere). In instanta se poate actiona dupa, motiv pentru care eu unul as prefera sa inscriu privilegiul in CF (care in mod normal nu ar trebui sa coste absolut nimic din cate imi amintesc " Art. 51(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate. (3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru. ") dupa care in cazul in care restantele sunt mai mari de 90 zile actionez in instanta (preferabil sa cautati un avocat bun care sa stie ce sa ceara pentru ca am vazut cazuri in care s-a indreptat actiunea impotriva unuia dintre soti si ei bineinteles ca erau coproprietari asa ca trebuia sa faci si partajul ca sa poti sa te indrepti impotriva apartamentului #-o). Dupa asta executare silita si treaba e ca si rezolvata, creditorul isi primeste cheltuielile de judecata/executare si creanta cu prioritate.
Nu vad de ce as cesiona creanta pentru mai putini bani si cu imposibilitatea de a-mi recupera diferenta de creanta vanduta si restantele acumulate dupa cesiune (noul creditor poate este mai rapid, executa el debitorii si asociatia ramane iar cu buza umflata)